marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEEurodeputat: Dacă nu îi ajutăm pe tinerii din România, ne vom trezi...

Eurodeputat: Dacă nu îi ajutăm pe tinerii din România, ne vom trezi că nu va avea cine să ne mai plătească pensiile

Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), România va avea în 2100 doar 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât în prezent. ONU susţine, pe baza unei simulări realizate cu un program informatic, faptul că în 2100 România va avea 11.877.960 locuitori. În condiţiile acestor estimări, dacă România nu adoptă o politică de sprijinire cu prioritate a tinerilor și de a le oferi oportunități reale de dezvoltare, peste câțiva ani „vom avea o problemă, că n-o să mai aibă cine să ne plătească pensiile”, spune eurodeputatul Dragoş Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European.

Dragoș Pîslaru: „Problema tinerilor în România este una structurală. Nouă ne pleacă tineri din țară, din ce în ce mai mulți. Dacă întrebi în licee câți dintre elevi vor să rămână în țară, deja rata de răspuns este îngrijorătoare(…). Dacă noi, în România, n-o să adoptăm o politică de prioritizare a tinerilor și de a le oferi oportunități, de a investi efectiv în tineri și în copii, aș adăuga eu, vom avea într-adevăr o problemă, că peste câțiva ani de zile n-o să mai avem cine să ne plătească pensiile. Peste câțiva ani de zile vom constata că problemele tinerilor care simt că nu sunt ajutați de nimeni devin, de fapt, reacții antisistem și se încurajează zona extremismului naționalist.”

De ce pleacă tinerii din România

Dragoș Pîslaru: „România a avut 300 și ceva de milioane de euro, din care a folosit sub 10%, adică este este ceva absolut dramatic faptul că ai niște resurse atât de mari la dispoziție și nu le folosești.

Unul dintre motivele structurale pentru care tinerii din România nu au oportunități e că noi nu avem organizații de tineret sau centre de tineret bine dezvoltate. În alte părți, în societatea occidentală, ai aceste centre de tineret care sunt administrate de tineri, pentru tineri, în care dacă ești un tânăr care îți cauți un loc de muncă, ți-e mult mai facil să discuți la un centru de tineret decât să te duci eventual la un ghișeu al Autorității Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, unde te iau foarte formal și birocratic, și îți oferă niște lucruri care n-au nicio treabă cu lucrurile pe care tu vei să ți le dezvolți.”

Pîslaru spune că, în următorii ani, vor fi alocate fonduri europene pentru dezvoltarea, în România, a unei astfel de rețele de centre care să îi ajute pe tineri să-și găsească mai ușor instrumente de sprijin în dezvoltarea personală.

„Degeaba vrei tranziție verde, dacă nu investești în oameni”

Dragoș Pîslaru: „Degeaba vrei să faci tranziție verde, degeaba vrei transformare digitală, autonomie industrială strategică, dacă nu investești în oameni. Și asta este o chestiune cheie – de la copii, tineri și tot ce înseamnă formare profesională.

Pîslaru a amintit că România, ca și celelalte țări membre, are ca obiectiv să atingă procentul de 80% din populație care să poată să se formeze într-un anumit domeniu, anual. În România, însă, procentul este mult sub 10%.

„Deci noi noi nu înțelegem, de fapt, niște modificări profunde ale pieței muncii, în care locul de muncă nu mai este că te duci la facultate, îți iei loc de muncă și ieși la pensie din locul respectiv de muncă. Sunt niște schimbări majore pe care România și autoritățile din România le ignoră”, a conchis Pîslaru.

„Dacă tinerii simt că nu sunt ajutați de nimeni, acest lucru va duce, în cele din urmă, la reacții anti-sistem și va încuraja extremismul naționalist”, crede Dragoș Pîslaru într-un interviu acordat Știrilor PRO TV.

Recent, R3Media a publicat o analiză referitoare la depopularea accentuată din ultimii zece ani, demonstrată de rezultatele recensământului populaţiei şi locuinţelor derulat în 2022.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

 1. De ce ar trebui ajutati tinerii care sunt in plenitudinea puterilor? Batranii si copiii nu?Traim in capitalism si cine simte ca face mai multe in strainatate sa plece. Oricum cine nu poate face avere in tara in care s-a nascut, putin probabil sa o faca intr-o tara straina. Care e problema ca vom ajunge la 11 miloane in 2100?
  Mai bine putini si cu constiinta de sine ca popor decat gloata multa.

 2. Stânga bârfește că Lula îi desființează niște școli (pentru tineret) lui Bolsonaro:

  https://twitter.com/flaviocostaaf/status/1679147642964836352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1679147642964836352%7Ctwgr%5E8b49913fbd40f6856f5ddd32c01677a5790a6ab2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telesurenglish.net%2Fnews%2FBrazil-Abolishes-Bolsonaros-Civic-Military-Schools-20230712-0015.html

  Aceștia ar fi urmat să fie pregătiți pentru muncă în spirit militar, și să lupte împotriva „marxismului cultural”.

  PCRul erau copii, dacă priviți imaginile. Lor chiar ar fi avut cine le plăti pensiile. Noroc că, în virtutea jocului democratic, ce face Stânga distruge Dreapta, și vice-versa.

 3. 🙂 Inacceptabil să „ai” (să fi „avut”) 300 milioane și să nu folosești decât vreo 10%!

  Și cum vrea D.P. să le folosească ?! Păi, „centre de tineret”, ca să nu meargă tinerii la „oficii de plasament” ale statului democrat, populat de „babalâcii” acestuia.

  Că statul democrat n-are economie (verde or albastră) nu-i problemă pentru D.P. – dânsul are niște ofertă de … formare cvasi-continuă(!). Gut Geschäft. Că tinerii au luptat la Bac cu adunări și scăderi, iarăși „kein Problem”! (Doar nu vreți să vă faceți stație circumterestră, precum China! Ori și mai rău: direct pe Lună.)

  Mda: 2100, cine l-o prinde. O mai exista România în 2100 ? Dar (omenirea pe) Terra ? Dar … Democrația ? Aici e frica cea mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate