ACTUALITATEEpiscopul Macarie al Europei de Nord, despre interdicțiile la pelerinaje: Atunci când...

Episcopul Macarie al Europei de Nord, despre interdicțiile la pelerinaje: Atunci când autoritățile ne spun cum să ne cinstim sfinții este o samavolnicie

PS Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, a afirmat că intruziunea statului în ritualurile Bisericii este „o samavolnicie, pe care trebuie să o denunțăm ca atare”.

El a adăugat că nici măcar regimul comunist nu și-a permis să dicteze Bisericii cum să slujească liturghia și să cinstească sfinții.

Afirmațiile sale vin în contextul restricțiilor impuse Bisericii de către stat în privința pelerinajului de Sfânta Parascheva.

„Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o samavolnicie, pe care trebuie să o denunțăm ca atare. Biserica a trecut prin multe prigoane: cea iconoclastă, împotriva sfintelor moaște și icoane, și prigoana comunistă. În vremea comunistă, autoritățile tiranice, ateiste și asumate, nu au dictat Bisericii cum să slujească liturghia și cum să-și cinstească sfinții.

Biserica nu este împotriva autorităților și a regulilor și a recomandărilor de bun simț. Este foarte dureros atunci când decidenții vremelnici disprețuiesc pe credincioși, pentru credința lor și pentru ce-au ei mai de preț.

Credința noastră este singura noastră moștenire, singura noastră avere.

În vremuri ale minciunii trebuie să fim mărturisitori și trăitori ale Adevărului. O facem pentru toți, chiar și pentru cei necredincioși. O societate care tolerează minciuna este o societate condusă prin minciună. O societate prin minciună este lipsită de Dumnezeu. Când o societate este condusă prin minciună, noi trăim în tiranii”, a spus Episcopul Macarie la slujba oficiată joi, 15 octombrie, la Oslo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite