ACTUALITATEDin cauza dezinteresului față de vaccinare, România vrea să re-vândă surplusul de...

Din cauza dezinteresului față de vaccinare, România vrea să re-vândă surplusul de milioane de doze de vaccin anti-Covid

Guvernul României estimează că, în ritmul actual, nici măcar jumătate din populația rezidentă nu va fi vaccinată până la finalul anului împotriva Covid-19, iar în acest context, va înregistra un surplus estimat de 36,78 milioane de vaccinuri anti-Covid și, cum nu deține o capacitate de depozitare suficientă, Guvernul se pregătește să le vândă, relevă un document guvernamental analizat de Profit.ro.

Marți, 15 iunie, Guvernul a suspendat deja la Bruxelles o livrare de vaccin. Din vaccinurile autorizate la nivel european, România a contractat deja un număr de 56.294.434 de doze care vor fi livrate până la finalul anului 2021, din care 25.095.744 de doze de la BioNTech/Pfizer, 9.798.619 doze de la Moderna, 8.520.538 doze de la Janssen si 12.879.533 de doze Astrazeneca. Vaccinurile au început să fie administrate în România începând din luna decembrie 2020 pentru BioNTech/Pfizer, ianuarie 2021 pentru Moderna, februarie 2021 pentru AstraZeneca și aprilie 2021 pentru Janssen/Johnson&Johnson.

Guvernul crede că este nevoie de un OUG pentru a vinde surplusul de vaccinuri. Ministerul Sănătății va fi autorizat să încheie, în numele statului român, contracte cu alte state pentru revânzarea dozelor de vaccin achiziționate de România. Condițiile privind tipul de vaccin, cantitățile, detaliile de livrare, cerințele de reglementare vor fi stabilite în contractele încheiate între părți.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

5 COMENTARII

 1. Pentru mine cea mai mare problema este ca nu inteleg socoteala matematica din spatele comenzii. Cum pot ramane peste 36 milioane doze de vaccin nefolosite dupa ce o parte a populatiei deja s-a vaccinat presupunand ca cei indreptatiti au facut o comanda justa, bazata pe realitate.
  Nu stiu pe de rost cifre exacte si nu cred ca e ceva de care sa te cramponezi. Dar… La o populatie a Romaniei de 20 – 21 de milioane de oameni pentru un vaccin in 2 doze ar fi fost necesare aproximativ 40 milioane doze daca plecai de la premiza ca se vaccineaza 100% din populatie. Aceasta premiza nu este insa una corecta. Nimeni nu poate sustine ca asta ar putea fi real. In plus copiii nu se vaccineaza. Multi Romani cu domiciliul in Romania traiesc in strainatate si nu vin in Romania sa se vaccineze.
  Din aceasta estimare simpla nu poti sa nu te intrebi: cum s-a facut calculul pentru numarul necesar de doze? Aceste doze sunt platite de tara asta. Din bani publici. Singurul lucru la care ma pot gandi (din pacate) e ca probabil e si aici un comision, ca in orice altceva.
  As crede ca se mai poate schimba ceva pentru noi daca inainte de a dezbate la nesfarsit lucruri filozofice, existentiale si de principiu lumea ar vrea pana la disperare sa afle raspunsul la o intrebare simpla ca asta. Iar cine a gresit la calcule sa suporte consecintele.

  • Coform ultimuli recensamant (2011) in Romania erau 20.000.000 de romani. Din acestia 15,9% copii intre 0 si 14 ani (adica aprox 3 milioane). Avand in vedere scaderea populatiei si emigrarea unei parti importante dintre romani apreciez numarul de persoane peste 14 ani in acest an ca fiind max 15 milioane. Si daca din acestia ii scadem pe cei care nu vor sa se vaccineze (parerea mea pesimista este ca sunt aprox 50%) ar mai ramane 7,5 milioane de romani care, teoretic, ar putea sa fie vaccinati antiCovid.
   Fara sa consider vaccinul Johnsson care are nevoie de doar o singura doza, necesarul de doze de vaccin antiCovid pentru Romania ar fi fost de aproximativ 15 milioane de doze. Diferenta pana la cele 56 de milioane de doze comandate este in mod sigur o afacere pentru BigPharma, iar cineva (CNSU ? Guwernul ?) a bagat in buzunare comisioane grase

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...