OPINIIDespre conducte, șmecheri și fraieri

Despre conducte, șmecheri și fraieri

Să vezi poznă demnă de străfundurile puțului moralității: președintele german Frank-Walter Steinmeier sugerează că Germania construiește gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război faţă de Rusia. Asta la scurt timp după ce aflarăm că Berlinul, pe șestache, a fîlfâit miliardul pe sub nasul americanilor, doar-doar o lasă yankeii mai moale cu sancțiunile, dacă le cumpără nemții niște gaz gata „împachetat”. Șmecheri nemții!

Splendida mostră de moralitate a fost rapid taxată de polonezi. Premierul Mateusz Morawiecki s-a arătat bucuros că Steinmeier admite consecințele celui de-al Doilea Război Mondial și a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război țării sale, relatează Agerpres. „Polonia nu a primit niciodată despăgubiri – în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Șase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de orașe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varşovia”, s-a explicat Morawiecki. Iar mucalitul român ar adăuga: bine, băi, nemților…dacă tot sunteți puși pe moralități d-astea, de ce nu trageți voi conducta aia între Rusia și Polonia, să vă achitați cu „obligația istorică” față de amândouă?!

Că față de noi…sigur n-aveți nicio obligație moral-istorică. Nu din cauza pactului vostru cu rușii privitor la Basarabia, din a Doilea Război Mondial, și a jocului pe acorduri rusești din prezent, am rămas noi cu țara frântă. Iar datoria aia de miliarde în mărci imperiale pe care o aveați față de noi după război, înțeleg că de fraieri ne-am tras-o și cam tot de fraieri nu o vom mai vedea vreodată achitată. Bravo Poloniei, mulțumim pentru tăcere, herr Professor: sunteți un foarte fin pedagog! Și ne ajutați să înțelegem, în sfârșit și pe deplin, cum și de ce au intrat în limba română două cuvinte nemțești de prea mare uz în prezent: „șmecher” și „fraier”

Articol apărut inițial pe blogul autorului

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...