joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEDeși UE nu are atribuții în stabilirea conținutului și a sistemului educațional...

Deși UE nu are atribuții în stabilirea conținutului și a sistemului educațional al statelor membre, Ministerul Educației din România trimite legile educației la „consultare” către Comisia Europeană

Comisia Europeană monitorizează modificările din domeniul educației din România și „urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora”, a declarat un oficial al Executivului european, pentru Edupedu.ro .

Conform acestui oficial, rămas anonim, în PNRR ar exista menționate niște reforme „inclusiv în domeniul educației și formării”, care „reflectă propunerile din Proiectul „România educată”, ca strategie globală de reformare a sistemului de învăţământ din România”.

„În acest context, Planul de Redresare și Reziliență al României susține implementarea unor investiții esențiale și a unor reforme, inclusiv în domeniul educației și formării. Componenta de Educație din PNRR reflectă propunerile din Proiectul „România educată”, ca strategie globală de reformare a sistemului de învățământ din România. Comisia Europeană monitorizează implementarea Planului de Redresare și Reziliență, în timp ce Ministerul Educației este responsabil pentru implementarea componentei de educație a acestuia. Îndeplinirea țintelor și jaloanelor stabilite în Anexa Deciziei de Implementare a Consiliului (CID) pentru aprobarea PNRR este o precondiție pentru fiecare plată. Pachetul legislativ pentru educație se preconizează a fi elaborat în strânsă legătură cu stakeholderii cheie, potrivit cerințelor Deciziei de Implementare a Consiliului. Mai departe Comisie Europeană urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora, după procesul de consultare. Mai mult, Comisia Europeană susține sistemul de educație din România prin fondurile europene structurale și de investiții“, a declarat pentru Edupedu.ro oficialul Executivului european.

Oficialul Comisiei Europene a reiterat faptul că „potrivit Articolului 165 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, conținutul predării și organizarea sistemului educațional este în competența exclusivă a statelor membre. Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea și calitatea educației prin încurajarea cooperării între statele membre, dacă este nevoie, susținând și suplimentând acțiunile acestora“.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Reamintim că proiectele de legi ale educației lansate de Ministerul condus de Sorin Cîmpeanu, au fost contestate extrem de mult.

O scrisoare, semnată inițial de 100 de personalități, iar apoi de încă 100, contestă șapte puncte esențiale din proiectul învățământului preuniversitar și au cerut prelungirea dezbaterilor, încheiate pe 23 august.

Ministrul Cîmpeanu a răspuns numindu-i pe semnatari drept „grup de interese”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

 1. Cei care conduc Romania sunt lipsiti de coloana vertebrala, sunt doar niste sclavi. Astia nu au ce cauta la conducerea tarii, ei trebuie trimisi acolo unde le este locul.

 2. @E.T.
  Șmecheria este că la 1850 aproape nimeni nu ajungea la Banca,
  Șmecheria este că la 1950 aproape nimeni nu ajungea la Banca …

 3. Deci poate admitem că ordinele vin de-afară.

  Eu recunosc de bună voie, ca șomer cu vechime, că mă constitui în „grup de interese”. Mie îmi convine perfect să avem o școală cel puțin la fel de bună ca până la ’89 – și este mult loc de o școală mult mai tare. Priviți, de exemplu, geometria analitică de liceu (colegiu ?! se zice că tineri de 15-16 ani intrau acolo) de pe la 1850:

  https://play.google.com/books/reader?id=xsAvw57FxtoC

  Șmecheria este că la 1850, aproape nimeni nu ajungea la liceu …

  Astea s-au scos ca să se facă loc ramurilor moderne, dar s-ar putea face mult în liceu din cartea aceasta, dacă oamenii ar fi serioși).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate