Suveranitatea națională nu ar trebui să fie degradată de apartenența la Uniunea Europeană, ci ar trebui să fie baza identității europene, a declarat premierul ceh Andrej Babiš într-un discurs la Praga.
„Aderarea la Uniunea Europeană nu ar trebui să ne pună în fața unei decizii. Suveranitatea națională ar trebui să fie baza și conceptul de identitate europeană, precum și stăpânirea proiectului Uniunii Europene”, a spus premierul, adăugând că acest lucru nu se întâmplă în acest moment.
După ratificarea Tratatului de la Lisabona, UE a încercat să promoveze conceptul de identitate europeană și există încercări de a centraliza luarea deciziilor, a mai punctat premierul. Potrivit lui Babiš, Comisia Europeană tinde să intervină în treburile statelor membre. El a menționat, de exemplu, Polonia și Ungaria.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Babiš a mai remarcat că țările din Europa Centrală și de Est nu sunt de acord cu conceptul de „federație supranațională”. Aceste țări fac parte din blocul estic de aproape jumătate de secol, așa că sunt foarte sensibile la problemele de suveranitate națională, a mai spus acesta.
Babiš a mai precizat că în timpul referendumului privind aderarea la UE din 2003, a auzit opiniile multor oameni care nu aveau nicio îndoială că este corect să facă parte din UE. Totuși, în prezent, aceiași oameni nu sunt mulțumiți de apartenența la blocul comunitar și percep UE ca o organizație diferită de cea pe care și-au dorit-o cândva.
Potrivit acestora, UE nu mai promovează libera circulație a persoanelor, bunurilor sau ideilor, ci birocrația și interferențele tot mai crescute în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, a menționat Babiš. Acești oameni se simt înșelați și nu ar vota din nou pentru aderarea la UE, a adăugat el.
„Aceasta este povestea pe care pot să o aud, dar nu este povestea pe care vreau să o aud”, a adăugat Babiš.
Premierul ceh a remarcat că Uniunea Europeană se descurcă bine în unele domenii. Cu toate acestea, este important, de exemplu, ca uniunea să fie un jucător puternic și vizibil în sfera internațională în legătură cu crizele din Ucraina, Siria, Libia și Irak.
„În caz contrar, nimeni nu va lua Uniunea Europeană în serios”, a spus el.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Babiš și-a reiterat criticile referitoare la piața internă unică, care nu a fost încă finalizată, și a adăugat că nu este corect ca Bulgaria sau România să nu facă încă parte din spațiul Schengen, scrie Remix News.