sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATEDeputatul AUR, Ringo Dămureanu, nu a fost lăsat să treacă în Serbia...

Deputatul AUR, Ringo Dămureanu, nu a fost lăsat să treacă în Serbia de grănicerii țării vecine. AUR cere intervenția MAE și anunță un protest în fața Ambasadei Serbiei la București

Deputatului AUR, Ringo Dămureanu, i-a fost interzis accesul în Serbia, în timp ce se îndrepta spre Valea Moravei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de românii din Timoc, informează un comunicat remis presei.

Deși este demnitar al statului român și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, „Ringo Dămureanu a fost umilit, percheziționat și anchetat la punctele de frontieră Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2, sub pretextul că trebuie să îndeplinească formalități vamale pentru câteva cărți pe care le avea în portbagajul mașinii”, informează sursa citată.

„Astăzi am avut la mine niște cărți. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc și Dunăre, vol. 1 și 4, editat de Institutul “Sextil Pușcariu” de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indubitabil continuitatea noastră pe acel pământ și să desființeze total falsa “limbă vlăhășească” pe care încearcă să o scornească autoritățile sârbești, o sfidare la adresa adevărului istoric și lingvistic, împotriva căreia Statul român nu a luat și nu ia nicio atitudine. Săptămâna viitoare, joi, este așteptată în Timoc noua ambasadoare a României, iar frații noștri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze și să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa, a declarat deputatul Ringo Dămureanu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În regiunea Timoc trăiesc circa 350000 de români care sunt supuși în mod programatic unui proces forțat de epurare etnică, prigoniți, amenințați și umiliți cu concursul autorităților de la București care, în 31 de ani, nu au întreprins niciun efort notabil pentru comunitatea lor istorică. Protocolul semnat la Bruxelles în anul 2012 între Serbia și România prin care statul sârb se angaja să revizuiască politica față de dreptul românilor din Timoc la școală, biserică, mass-media și reprezentarea în Parlament a rămas un act lovit de nulitate. Reamintim că la 24 martie 2021 Claudiu Târziu, copreședinte AUR și președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, a declarat că partidul AUR se va opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană câtă vreme drepturile românilor din regiunea Timoc vor continua să fie încălcate de către statul sârb.

Alianța pentru Unirea Românilor cere Ministerului Afacerilor Externe intervenția de urgență în acest caz de abuz și încălcare a cutumelor diplomatice, în care un demnitar al statului român este percheziționat, hărțuit și, în cele din urmă, oprit la frontieră pentru delict de opinie”, arată comunicatul AUR.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Pe 13 martie, sediul Partidului Neamului Românesc din Serbia a fost spart chiar în timpul vizitei unei delegații parlamentare a AUR.

În urma incidentului, AUR a anunțat că Ringo Dămureanu și alți membri AUR vor fi prezenți duminică la ora 18:00 în fața ambasadei Serbiei din București (Calea Dorobanți 34) pentru a sancționa simbolic abuzul săvârșit de Poliția de Frontieră sârbă și a marca Ziua Românilor de Pretutindeni.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE