Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat prin care își exprimă „îngrijorarea” față de raportul CSAT privind „implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc”, a anunțat purtătorul de cuvânt, Matthew Miller.
„Informațiile menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată în comunicat.
„Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri pentru a călători fără vize. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, precizează comunicatul Departamentului de Stat.
Cu toate acestea, există o problemă: în comunicatul CSAT de după ședința de analiză a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale nu există nicio mențiune privind „intervenția Rusiei” în procesul electoral.
Singura mențiune este una de ordin general: „De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.
Ulterior, CSAT a desecretizat documentele pe care le-a analizat și în niciunul nu apare vreo afirmație care să indice implicarea Rusiei în procesul electoral.
Cu alte cuvinte, Matthew Miller și Departamentul de Stat au preluat integral versiunea Elenei Lasconi, contracandidatul lui Călin Georgescu, cu privire la situația electorală.
Candidatul USR susține, fără dovezi, că ascensiunea lui Călin Georgescu se datorează Rusiei.
Important de menționat că aceasta este ultima lună a administrației Biden. După preluarea mandatului de către Donald Trump, în ianuarie, atât secretarul de stat cât și purtătorul de cuvânt, Matthew Miller, vor fi schimbați.
Klaus Iohannis, un susținător al Elenei Lasconi, a fost de partea regimului Biden la ultimele alegeri, potrivit analistului Dan Dungaciu.