marți, ianuarie 14, 2025
ACTUALITATEGrigore Leșe, despre ursul Arthur: Nu privesc acest gest ca pe un...

Grigore Leșe, despre ursul Arthur: Nu privesc acest gest ca pe un atac singular asupra unui animal, îl privesc ca un atac la cultura și identitatea noastră

Etnograful și interpretul maramureșean Grigore Leșe a postat miercuri pe Facebook un text legat de întâmplarea ursului Arthur, explicând câteva elemente de simbolistică și tradiție.

„SPIRITUL URSULUI

Am zăbovit asupra dezbaterii despre uciderea ursului Arthur, și, în fapt, uciderea oricărui animal din pădurile României. Personal, nu privesc acest gest ca pe un atac singular asupra unui animal, îl privesc ca un atac la cultura și identitatea noastră.

Eu vin de la o margine de pădure, dintr-un sat de munte pe nume Stoiceni, un spațiu unde oamenii și animalele conviețuiesc armonios de când lumea. Am crescut cu sunetul de freamăt al pădurii, cu lupi și urși care-mi tăiau cărările de nenumărate ori… în pace, în liniște, în ritmurile naturale ale vieții.

M-am întrebat, în cheie filosofică, ce ne spune simbolul ursului. Pentru antici, ursul simboliza învierea. Animalul hibernează o lungă perioadă, în care pulsul său aproape nu se mai simte. De regulă, masculul fecundează femela chiar înainte de hibernare, dar, ca prin miracol, ovulul și spermatozoidul nu se unesc imediat, ci plutesc separat în lichidul uterin. Abia spre sfârșitul hibernării are loc unirea și începe diviziunea celulară, astfel că ursuleții se nasc primăvara, când mama se trezește, tocmai la timp, pentru a îngriji de pui și a-i pregăti pentru viață. Fiindcă ursul se trezește din îndelungatu-i somn ca din moarte, dar mai cu seamă fiindcă ursoaica se trezește cu noii săi pui, acest animal este o adâncă metaforă a vieții noastre, a învierii și a creșterii din ceva aparent mort.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ursul este asociat multor zeițe ale vânătorii: Artemis și Diana la greci și romani. Aceste zeițe conferă femeilor abilitatea de a descoperi, de a cunoaște, de a scoate la lumină aspectele adânci ale tuturor lucrurilor. Pentru japonezi, ursul este simbolul puterii, al loialității, al înțelepciunii. În nordul Japoniei, unde trăiește tribul Ainu, se crede că ursul poate să vorbească cu zeii și să ducă mesajele oamenilor. Ursul cu semilună este considerat un animal sacru, căruia zeița budistă Kuan-Yin, al cărei simbol este semiluna, i-a dăruit semnul alb de la baza gâtului. Ea este zeița profundei compasiuni, iar ursul este emisarul său.

La nivel psihic, ursul poate fi asimilat capacității de a ne gestiona viața, în special viața emoțională. Forța ursului stă în capacitatea lui de a trăi urmându-și ritmurile naturale, de a fi perfect treaz ori de a se cufunda într-un somn hibernal care-i reînnoiește energia pentru următorul ciclu de viață. Firul din blana ursului este un talisman, o modalitate de a ne aminti de reînnoirea vieții. El are o valoare inestimabilă.

Simbolul ursului ne arată că e posibil să avem un anume control al vieții emoționale, și, mai ales, că putem fi așa cum e el – generoși, rezervați, prolifici. Dacă am respecta cu sfințenie, la orice cost, fiii pădurilor, am putea învăța de la ei să ne apărăm, să ne stabilim clar frontierele, să dăm viață, cu bucurie, mai departe. Să trăim în rânduială, odată cu ritmurile naturale ale vieții. Dar să înțelegi asta, îți trebuie o mare puritate interioară.. De aceea, spiritul ursului va rămâne întotdeauna mai înalt decât spiritul omului…”, scrie în postarea lui Grigore Leșe.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE