joi, februarie 29, 2024
OPINIIDe ce a greșit Patriarhia prin comunicatul despre Arhiepiscopia Tomisului

De ce a greșit Patriarhia prin comunicatul despre Arhiepiscopia Tomisului

Cancelaria Patriarhiei a transmis un comunicat în care afirmă nu doar că cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi ridicată la rang de Mitropolie nu va intra pe ordinea de zi a Sinodului, ci și că IPS Teodosie va fi supus judecății sinodale pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Cum au observat și alții, formularea e ambiguă și riscantă. Ce este aceea „act de răzvrătire”, ce înseamnă „tulburarea păcii” în „viața Bisericii și a societății”? Ce este „indisciplina”? Ce devine „presiune publică”?

Fără o precizare clară a sensului acestor termeni, totul e arbitrar. Ce anume canoane și prevederi ale Regulamentului de funcționare a Sinodului BOR a încălcat, clar, IPS Teodosie? Există un regulament care cere episcopilor să nu comunice public despre proiectele lor? De ce nu sunt enumerate aceste încălcări și abuzuri în comunicat? A fost dat acesta doar ca să satisfacă Media Quality și „lumea bună” a teologilor de caviar?

Comunicatul e o greșeală, pentru că cei „de jos” NU rezonează la limbajul esoterico-eliptic al cancelariei sau al purtătorului de vorbe, și NU au încredere în atacurile mediatice la IPS Teodosie (pe care le văd ca o confirmare că ierarhul deranjează). Singurii care se bucură sunt snobii care nu ajută cu nimic pe nimeni că ei trag doar pentru spuza lor (și Patriarhul știe foarte bine acest lucru).

Prin comunicat Patriarhia se micește singură, căci în loc să pară o instituție neutră, serioasă, capabilă de înălțarea nivelului discuției, scoaterea din zona de can can și de scandal țățesco-sicofant, o duce în derizoria dimensiune a răfuielii.

Pe lângă arbitrariul acuzelor, comunicatul conține o supra-doză de dublă măsură. Sunt episcopi care apar în reportaje care au scandalizat o parte a opiniei publice. Ei de ce nu sunt judecați? Alții au susținut ideea schimbării pascaliei și intră în polemici sterile pe rețelele de socializare, jignind gratuit. Ei nu sunt judecați? Iar alții au devenit subiecte de filme, și sunt bine mersi. Apropo, episcopul retras Corneliu Bârlădeanu ce mai face?

E foarte neclar de ce la Patriarhie este tolerată sau chiar încurajată această răfuială cu IPS Teodosie. După mine, este cea mai proastă idee. Răfuiala cu Tomitanul nu ne rezolvă nicio problemă, e o diversiune de joasă speță și o posibilă deschidere a Cutiei Pandorei.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Articolul nu se ridica la inaltimea unuia care se presupune a cunoaste macar binisor ce este si cum functioneaza Biserica institutionala.
    Sentimentalismul bazat pe lipsa de actualitate, pe inutilitatea administrativa, pe deturnarea functionarii “fratesti” in moderna “democratie” (forma talmudica de azi), pe dreptul la cuvant fara a fi acordat si chiar pe lipsa de respect prin a-l lua la intrebari deplaste pe Patriarh ori a afirma ca ierarhul va fi judecat desi Comunicatul se refera la tipul de actiuni si modul de desfasurare (a sr vedea organizarea detaliata – cu binecuvantare? – si promovarea revolutionara facuta de activenews…) … termenii jignitori si zeflemitori in care este scris…
    Ei bine, (de fapt, rau) acestea arata o vointa ne-crestina sustinuta de o antipatie personala a autorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE