vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEDan Dungaciu: Influența Chinei va fi o seducție binevoitoare, dar de tip...

Dan Dungaciu: Influența Chinei va fi o seducție binevoitoare, dar de tip anaconda. În momentul în care anaconda te îmbrățișează, e greu să ieși de-acolo

Profesorul și scriitorul Dan Dungaciu, director la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a ținut o prelegere în cadrul unei conferințe pe tema unei noi ordini mondiale, conform HotNews.

Potrivit acestuia, dominația tehnologică a Chinei sau influența tehnologică și dominația comercială economico-tehnologică pot să fie determinante și ispititoare, în schimb este de avut grijă, întrucât este o capcană.

„O companie americană se gândește de două ori înainte să investească în Afganistan pentru că teritoriul e nesigur și sunt banii personali. China își permite să investească în Afganistan dacă își găsește un obiectiv strategic acolo, chiar dacă pe termen scurt și mediu nu câștigă. Sunt alte tipuri de câștiguri pe care China și le asumă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cândva, undeva la un moment dat China o să-ți dea un telefon și o să-ți spună: Mai ții minte investiția aceea pe care tu nu mi-ai returnat-o? E momentul să mi-o returnezi acum. (…)

Asta nu înseamnă în niciun caz că nu se poate face comerț cu China. Statele fac comerț cu China, UE vrea să facă comerț cu China. Pledez pentru înțelegerea noastră că ce face China tehnologic, comercial, are o relevanță și de securitate indiscutabilă.

Trebuie să ne uităm foarte atent la ce se petrece acolo și sentimentul pe care îl am este că o mare bătălie de adeziuni, modul în care cetățenii se gândesc la China și se autoidentifică, ascunde în fundal o bătălie strategică.

Chestiunea asta este valabilă pe termen scurt, dar dacă fac o comparație cu ce se întâmplă în Republica Moldova, poate suna bizar. În Republica Moldova este la fel. Tinerii se declară mai degrabă români, pro-români și pro-unioniști, dar când înaintează în vârstă și intră, ca să zic așa – în sistem, ei devin automat altceva. Opțiunea sociologică pe care ți-o faci când ești tânăr nu este obligatoriu că se menține de-a lungul carierei tale de la maturitate.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Sentimentul pe care îl am este că China va forța o presiune de Taiwan prin mecanisme economice, nu neapărat politice, care să schimbe puțin datele problemei. Finalitatea acestui proces este imprevizibil. Taiwan rămâne un punct fierbinte pe hartă”, a spus Dan Dungaciu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE