joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEConferință la București, dedicată preotului martir aromân Haralambie Balamace, care a militat...

Conferință la București, dedicată preotului martir aromân Haralambie Balamace, care a militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia

Duminică, 3 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român din Capitală, va avea loc o conferință dedicată preotului martir aromân din Albania, Haralambie Balamace, transmite Romanian Global News.

Potrivit Fundației „Nicolae Iorga” Saranda, Haralambrie Balamace, s-a născut în anul 1863 în satul aromân Pleasa de Sus, din Imperiul Otoman, astăzi localitate dispărută în Albania. După definitivarea studiilor la Corcea (Corița), a devenit preot și profesor, urmând Seminarul teologic la Curtea de Argeș.

Oamenii îi spuneau, familial, „Papa Lambru”. A înființat școli românești în Pleasa, Moscopole, Corcea, Nicea, Sipska, Grabova, Lunca, Nicea, Vituki, și chiar în orașele Elbasan și Berat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În fața altarului și enoriașilor săi a slujit și vorbit întotdeauna în dialectul aromân al limbii române, deși ierarhia bisericească greacă interzicea acest lucru, limba greacă fiind singura recunoscută ca limbă de cult. La școală promova atât învățarea limbii române, cât și a celei albaneze.

Excomunicat de greci, nu s-a speriat și nu a abandonat misiunea sa națională, continuând să susțină emanciparea vlahilor din Imperiul Otoman. A militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia.

Pe data de 23 martie 1914, părintele Balamace, împreună cu fratele său Sotir și alți fruntași români, au fost asasinați de bandele înarmate ale grecilor – antarți, îndemnați de Mitropolitul grec – Ghermanos.

sursă foto: Muzeul Național al Țăranului Român/ facebook

„Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Frații Golescu vă invită duminică, 3 iulie 2022, ora 12.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, pentru a aduce, peste ani, omagiul nostru celui care a fost un exponent al românismului la sud de Dunăre, Preotul Haralambrie BALAMACE (1863 – 1914) Corcea / Albania.

Invitat: Pano BAKALLI, președintele Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania
Moderator: Dr. Robert SĂNCIUGEL, Istoric”, scrie în descrierea evenimentului.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE