marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATECombinatul Azomureș se redeschide: deocamdată la 50% din capacitate

Combinatul Azomureș se redeschide: deocamdată la 50% din capacitate

Combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, se va redeschide zilele următoare, a anunțat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, citat de Profit.

Redeschiderea combinatului va impulsiona consumul intern de gaze, acesta urmând a fi majorat cu un milion de metri cubi pe zi. În prezent, România consumă aproximativ 12-13 milioane mc/zi și produce 23 milioane mc/zi.

„Începând de mâine (28.06.2024) va porni instalația CET II, pentru probe de protecție și blocaj la cazanele CET II, de la SRM CIC Târgu Mureș, iar de luni (01.07.2024) începând cu ora 09:00 se dorește pornirea Instalației Amoniac III. care va consuma 45.000 metri cubi pe oră ceea ce reprezintă 50%din capacitatea de producție îngrășăminte chimice”, a precizat Sterian.

Azomureș se închisese la începutul lunii decembrie în special din cauza prețului mare al gazelor. În luna decembrie, compania Azomureș a fost nevoită să suspende din nou producția de amoniac și îngrășăminte. Combinatul, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice și consumator industrial de gaze naturale din România, controlat de grupul Ameropa, își reluase în toamnă producția la 50% din capacitate, după ce aceasta a stat suspendată o bună perioadă de timp din cauza scumpirilor istorice la gaze, principala materie primă din industrie. “Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților, care afectează negativ marea industrie locală. Impactul negativ atât asupra industriei, cât și asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată”, preciza Azomureș în decembrie 2023.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Este foarte bine sa se produca ingrasaminte la Azomures, chiar daca fabrica nu mai e romaneasca ci elvetiana, dar numai daca ingrasamintele au preturi normale si sunt folosite doar in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE