ACTUALITATECNCD și MAE, făcute de rușine pentru modul în care l-au condamnat...

CNCD și MAE, făcute de rușine pentru modul în care l-au condamnat pe Sebastian Colțescu. Pe când demiterea șefului CNCD și sancțiuni la MAE?

Forul fotbalistic european, UEFA, a stabilit că arbitrul român Sebastian Colțescu nu se face vinovat de rasism, ceea ce înseamnă că acuzațiile aduse împotriva sa au fost considerate false.

Această decizie ar trebui să aibă, însă repercusiuni, mai ales în rândul acelor instituții ale statului român care nu i-au acordat prezumția de nevinovăție arbitrului român.

În primul rând, este vorba despre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În decembrie, președintele acestui for, Csaba Asztalos, s-a grăbit să-l condamne pe Colțescu, deși nici măcar nu începuse ancheta oficială a UEFA și fără să asculte versiunea arbitrului român despre evenimente.

Csaba a decretat  că utilizarea cuvântului „negru” este rasism, iar scandalul internațional declanșat este o „pierdere imensă de imagine” pentru România. El mai spunea că Sebastian Colțescu trebuie să își ceară scuze, scrie inpolitics.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Președintele CNCD își exprima, totodată, încrederea că vor exista sancțiuni: „Cu siguranță vor fi sancțiuni. Este un incident extrem de grav și o pierdere imensă de imagine pentru România”, spunea Asztalos Csaba la Europa FM.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Asztalos mai susținea că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat: „Ați văzut reacțiile internaționale, cred că vor fi sancțiuni. Dar ce este mai important, e ca arbitrii să fie pregătiți. La acest nivel un arbitru să nu aibă cunoștințe minime? Atunci când UEFA și FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării și rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poți să te scuzi. Utilizarea cuvântului „negru” este rasism și tot ce mai poate face acum Sebastian Colțescu este să prezinte scuze”, mai spunea el.
Încă și mai și, într-o postare de pe contul său de Facebook, Asztalos dădea de pământ chiar și cu cei care ”minimalizau” efectele gestului lui Colțescu: „Pentru cei care se grăbesc să spună că nu avem nici o problemă de rasism în fotbalul din România. Vă mai aduceți aminte de cazul Wellington – Concordia Chiajna? Sau de scandările împotriva romilor, împotriva maghiarilor(s.n.)… ?”.

Csaba Asztalos este în Consiliul Director al CNCD din 2002.

O altă instituție care trebuia să ceară, măcar echilibru, pentru Colțescu, a fost Ministerul Afacerilor Externe. Din păcate, și MAE s-a grăbit să-l condamne pe arbitru,  spre stupefacția și revolta cetățenilor români.

Jurnalistul Paul Gabriel Andrei a cerut explicații Ministerului pentru atitudinea avută la vremea respectivă, întrebându-se cine va plăti.

„În decembrie a avut loc meciul dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir. El a fost întrerupt după ce conaționalul nostru a încercat să identifice un jucător de-al oaspeților și a folosit apelativul “negru”, un cuvânt ca oricare altul din limba română.
A ieșit un mare scandal deoarece turcii au considerat că jucătorul lor a fost victima unui atac rasist. Imediat, pe pagina ministerului de externe a apărut sloganul UEFA “No to racism. Respect”. Evident că a fost o reacție de solidaritate cu … străinii care îl acuzau pe român.
V-ați grăbit fără să așteptați o decizie oficială, fără a avea toate detaliile și informațiile de la fața locului, fără a asculta toate versiunile.
Decizia dumneavoastră de atunci a cântărit enorm în felul în care a fost perceput gestul în presa internațională și, în general, în lume. Practic prin acea decizie a Ministerului, imaginea României în general a fost afectată. Mulți oameni cu siguranță acum ne consideră pe mulți dintre noi ca fiind rasiști, deși sunt departe de noi aceste sentimente.
Astăzi a venit decizia UEFA care spune că nu a existat niciun element rasist în adresarea domnului arbitru Sebastian Colțescu.
Pentru informarea publică, ar trebui să ne explicați de ce ați luat respectiva decizie, cine se face vinovat, care vor fi sancțiunile și dacă ați gândit deja vreun plan pentru a repara ceea ce ați stricat.
Consider că este absolut necesar și aveți obligația să veniți cu o clarificare pe acest subiect, ținând cont de implicațiile acestui caz și de reacția rapidă inițială.
Va mulțumesc,
Zi buna!
Paul Gabriel Andrei,
Un contribuabil român”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT