luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATECinci preoți catolici și o măicuță au fost răpiți, biserica lor a...

Cinci preoți catolici și o măicuță au fost răpiți, biserica lor a fost incendiată în Camerun

Militanți înarmați au atacat și incendiat biserica Sf. Maria din Nchang, un sat din vestul Camerunului, răpind nouă persoane: cinci preoți, o monahie, un catehist, un bucătar și o adolescentă, scrie Aleteia.

Acesta este cel mai recent atac asupra creștinilor din zonele anglofone ale Camerunului, acolo unde separatiștii se luptă cu guvernul central, francofon, din 2017, notează și Vatican News.

„Am fost șocați și oripilați să aflăm noi, episcopii, de arderea bisericii Sf. Maria din Nchang și de răpirea a cinci preoți, a unei surori și a doi laici de către persoane înarmate”, sună un comunicat al Diocezei de Mamfe, acolo unde biserica este localizată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ierarhii Bisericii Romano-Catolice „condamnă cu fermitate toate aceste atacuri asupra Bisericii și slujitorilor ei și fac apel către cei care i-au luat pe preoți, pe monahie și pe creștinii din Nchang să le dea drumul fără întârziere. Insistăm pentru că acest act a încălcat „linia roșie” și trebuie să spunem „destul e destul”. Un val de persecuții împotriva ierarhiei Bisericii este acum noul joc și tot felul de mesaje de amenințare sunt trimise împotriva misionarilor care și-au dedicat viața muncii în favoarea altora”.

Camerunul este zduguit de un conflict între anglofili și francofili, în condițiile în care cei din urmă se află la putere.Separatiștii, anglofili, și-au declarat indepenența zonei pe care controlează, iar Guvernul a răspuns militar. Peste 450.000 de oameni și-au părăsit casele, iar luptele dintre Guvern și rebeli au dus la sporirea atacurilor grupării teroriste Boko Haram.

Totuși, liderul forțelor armate ale separatiștilor, Capo Daniel, spune că condamnă atacurile, chiar dacă admite că există un conflict cu ierarhia Bisericii Romano-Catolice.

„Oricare ar fi neînțelegerile cu liderii Bisericii Catolice, biserica este sacrosantă și nu poate fi incendiată în acest fel. Lupta noastră este împotriva statului Camerun și a instituțiilor sale, nu împotriva Bisericii”, a afirmat acesta citat de Aleteia.

Camerun este una dintre cele mai creștine țări africane, cu 38,3% catolici, 25,5% protestanți, și 6,9% alte denominațiuni creștine. Restul se împart în 24,4% musulmani și 2,2% animiști.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate