marți, martie 28, 2023
ACTUALITATEChișinăul se îndepărtează tot mai mult de Rusia. Toate buletinele de vot...

Chișinăul se îndepărtează tot mai mult de Rusia. Toate buletinele de vot de peste Prut vor fi de acum înainte doar în limba română

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cod electoral, care elimină necesitatea tipăririi buletinelor de vot în limba rusă. Documentul a fost aprobat în cadrul ședinței de joi a legislativului de la Chișinău, informează serviciul de presă al acestuia.

„Parlamentul a adoptat codul electoral în Republica Moldova. Documentul are ca scop îmbunătățirea procedurilor electorale, eliminarea ambiguităților și contradicțiilor dintre codul electoral și alte legi“, informează serviciul de presă.

„Buletinele de vot sunt întocmite în limba română“ – se afirmă în comunicat. Codul a fost aprobat cu voturile Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-european. Fracțiunile de opoziție au boicotat votul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Noul cod nu prevede tipărirea buletinelor de vot în limba rusă, ceea ce va complica procesul de vot pentru locuitorii din Transnistria, pentru basarabenii vorbitori de limbă rusă și minoritățile naționale, care folosesc limba rusă ca limbă de comunicare interetnică. „Buletinele de vot vor fi întocmite în limba română“ – se afirmă în noul cod, conform Rador, citat de dcnews.

Reamintim că Parlamentul de la Chișinău a adoptat proiectul noului Codul electoral al Republicii Moldova în lectura a II-a, cu votul a 55 de deputați din cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate. Astfel, vor putea iniția referendumuri republicane legislative sau consultative 100 de mii cetățeni ai Republicii Moldova din orice unitate administrativ-teritorială, în loc de 200 de mii, așa cum era până acum.

Reamintim că de Ziua Națională a României, în Parlamentul de la Chișinău s-a strigat „Jos vama de la Prut”.

Recent, jurnaliștii de la Chișinău au afirmat că liderii moldoveni au cerut președintelui Iohannis Unirea Basarabiei cu România. Nicio instituție a statului român nu a negat informație.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  • avem exemplu lb. engleze,
   praful sa se aleaga de ea,
   -engleza la englezi,
   engleza la americani,
   or fi 2 “limbe engleză”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate