sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATECercetătorii belgieni consideră starea de urgență și atitudinea autorităților, cu privire la...

Cercetătorii belgieni consideră starea de urgență și atitudinea autorităților, cu privire la combaterea Coronavirusului, ca fiind amenințătoare pentru democrație

Cercetători din universitățile belgiene au analizat impactul crizei provocate de pandemie asupra democrației, ridicând totodată problema legitimității concentrării puterii, în această situație excepțională, scrie Le Soir.

Cu mai bine de zece luni în urmă, au fost luate primele măsuri de izolare în Belgia. Acestea au fost adoptate de urgență, în lipsa unei dezbateri democratice. Dacă acest lucru ar fi putut fi înțeles la momentul respectiv, având în vedere urgența și caracterul excepțional al măsurilor, în prezent, natura temporară și excepțională a carantinei nu mai este deloc clară, ea fiind instituită la mai puțin de o lună de la instalarea unui guvern definitiv, ce a primit mandat toamna trecută.

O deteriorare îngrijorătoare a situației o constituie și recenta prelungire a măsurilor de izolare, până la data de 1 martie. Dacă la început autoritățile își justificau deciziile prin conferințe de presă, acum acestea acționează pe ascuns, instalând astfel un regim excepțional, pe o perioadă aparent nedeterminată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Pe de altă parte, în ciuda duratei crizei, comunicarea încă se desfășoară ca în cazul unei urgențe, mass-media primind doar date statistice cu privire la Covid-19, fără o analiză aprofundată sau moderare critică. De asemenea, datele furnizate sunt incomplete pentru cei care doresc să-și facă o idee reală despre implicațiile carantinei, fiind evitate discuțiile despre sănătatea mintală, încercările de sinucidere, abandonul școlar, pauperizarea sau creșterea violenței intra-familiale.

Gestionarea covid-19 ridică, de asemenea, o problemă fundamentală de respectare a legalității și a statului de drept. Teoretic, statul nu poate acționa după cum consideră potrivit, oricât de imperios și legitim ar părea scopul pe care îl urmărește. Cu toate acestea, eroziunea acestui principiu se produce zilnic, fiind înăbușite deseori drepturile și libertățile cetățenești, starea de urgență permițând poliției să intre în casele proprietarilor chiar și noaptea, să urmărească telefoanele mobile fără ordinul unui judecător, să restricționeze dreptul de a manifesta, să suspende dreptul la muncă, să abuzeze de dreptul la educație, să limiteze deplasările, să elimine drepturile culturale.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În aceste condiții, schimbările pe care le observăm vor avea consecințe grave pe termen mediu și lung, iar autoritățile nu le pot ignora. Pe lângă pierderea sprijinului față de măsurile luate, din partea cetățenilor, discreditarea liderilor aflați deja în declin, mișcările de revoltă civilă care pot duce la diviziuni și conflicte, crearea unui precedent reprezintă un pericol imediat în contextul creșterii amenințării populismului și al regimurilor autoritare, precum și din perspectiva preconizată științific a unor epidemii ulterioare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE