ȘTIRICehia a comandat vaccinul rusesc Sputnik V

Cehia a comandat vaccinul rusesc Sputnik V

Republica Cehă a comandat vaccinuri anti-COVID-19 ruseşti Sputnik V, pentru a compensa din livrările întârziate ale vaccinurilor comandate de Uniunea Europeană, şi are în vedere să comande şi vaccinul chinezesc Sinopharm, a anunţat preşedintele ceh Miloš Zeman, informează luni AFP, citat de G4Media.

„După ce m-am consultat cu premierul [Andrej Babis], i-am trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, cu solicitarea unei livrări de vaccin Sputnik V. Informaţiile venite de la ambasada rusă sugerează că ea ar putea sosi în zilele următoare.”, a declarat președintele Cehiei. Acesta a completat, spunând că „vaccinurile nu au ideologie”, urmând ca statul ceh să achiziționeze și vaccinul produs în China, Sinopharm.

Prim-ministrul Republicii Cehe, Andrej Babis, a declarat că în curând și celelalte state membre al Uniunii Europene vor introduce cele două vaccinuri pe piață, aceasta fiind o măsură necesară.

„Credeţi-mă când spun că statele membre ale Uniunii Europene vor cere şi ele vaccinul Sputnik în câteva luni”, a susţinut premierul ceh. Pentru a afla mai multe despre vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, el a vizitat Ungaria şi Serbia, ţări unde acestea sunt, deja, disponibile.

În 4 februarie se anunța o deschidere treptată a Uniunii Europene către alternativa rusească de vaccin, după problemele de aprovizionare cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca, cel din urmă având și limitarea de vârstă la 55-65 de ani. Astfel, este posibil ca în următoarea perioadă, vaccinul Sputnik V să fie disponibil în spațiul european și, implicit, și în România.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...