joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATECazul Australiei arată că Facebook este îngrijorată de cenzură numai când este...

Cazul Australiei arată că Facebook este îngrijorată de cenzură numai când este profitabil s-o facă

De ani de zile, Facebook și-a apărat disponibilitatea de a cenzura în mod regulat conținutul religios și politic la cererea regimurilor opresive, susținând că respectă pur și simplu legile țărilor în care operează. Dar acea scuză a devenit mai neconvingătoare ca niciodată în această lună, când Facebook a câștigat concesii în Australia, prin închiderea temporară a știrilor pentru utilizatorii platformei sale din această țară, ca represalii pentru o lege care i-ar afecta interesele economice.

Legea propusă de Australia urmărea inițial să impună companiilor tehnologice să plătească mass-media de știri pentru conținutul lor, cu rate stabilite printr-un proces de arbitraj guvernamental forțat. Guvernul australian a susținut că legea este necesară pentru a restabili echilibrul puterii între platformele digitale și editori. Legea promite să fie deosebit de costisitoare pentru Facebook, întrucât compania a devenit din ce în ce mai una dintre cele mai mari surse de știri din lume.

Ca răspuns la legea propusă, Facebook a făcut pasul extraordinar de a bloca australienii să distribuie știri pe platforma sa. Această mișcare s-a dovedit eficientă, întrucât guvernul australian a cedat luni seară, accceptând mai multe cereri ale Facebook, inclusiv permițând companiei să evite negocierile forțate, păstrând capacitatea de a decide ce știri apar pe platforma sa.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Contrastul dintre răspunsul Facebook la legea propusă în Australia și legile, de exemplu, în Pakistan, nu ar putea fi mai puternic. Gigantul tehnologic a susținut obiecții ideologice puternice față de legi în ambele țări. Dar s-a opus acestor legi numai atunci când integritatea ideologică era susținută de interesele sale economice.

De ani de zile, Facebook a vorbit despre „construirea unui serviciu în care să vorbiți liber fără teama violenței”, asistând în același timp la cenzură în țări precum Pakistanul, unde guvernul a pronunțat sentințe cu moartea pentru discursuri care nu-i plac. În 2017, la cererea guvernului, Facebook a început să sprijine represiunea Pakistanului asupra conținutului ofensator din punct de vedere religios, eliminându-l de pe platforma sa. În același an, Pakistanul a început urmărirea penală a persoanelor care au blasfemiat online, ducând la condamnarea din iunie 2017 a lui Taimoor Raza, un musulman șiit în vârstă de 30 de ani, care a devenit prima persoană din lume care a fost condamnată la moarte pentru o postare pe Facebook. Până în prezent, Facebook continuă să șteargă sute de postări presupuse blasfemice în Pakistan în fiecare an, eliminând cel mai recent 557 de postări în primele șase luni ale anului 2020.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Facebook a declarat în mod explicit că blasfemia nu încalcă standardele sale comunitare, dar elimină totuși conținutul blasfemic din țările care îl consideră infracțiune. Președintele Facebook, Mark Zuckerberg, spune că ar prefera ca Facebook să se conformeze regulilor regimurilor opresive decât să fie interzis. Compania insistă că acest compromis este necesar pentru „a face lumea mai deschisă și mai conectată” și „pentru a oferi cea mai mare voce celor mai mulți oameni”. Dar disponibilitatea Facebook de a-și impune voința economică prin reducerea la tăcere a știrilor din Australia ridică întrebări dacă aceste principii explică cu adevărat acțiunile sale.

În timp ce Facebook respinge unele cereri de cenzură, compania a făcut o practică de a elimina conținutul blasfemiator și disident din punct de vedere politic, la cererea multor guverne puternice, inclusiv Indonezia, Bangladesh și Malaezia. Aceste trei țări au unele dintre cele mai mari incidențe de activitate a mafiei, violență și amenințări legate de acuzațiile de blasfemie, Pakistanul ocupând locul 1 și Bangladesh – unde jurnaliștii au fost asasinați pentru că au scris despre secularism și libertatea de gândire – locul 2.

Legile blasfemiei din Indonezia au ajuns pe primele pagini ale ziarelor de-a lungul anilor, deoarece guvernul le-a folosit în mod repetat pentru a înfunda adversarii politici și pentru a viza și închide minoritățile religioase, inclusiv creștinii și hindușii, inclusiv pentru plângeri precum volumul moscheilor atunci când cheamă la rugăciune. Arhivele Facebook arată că, între ianuarie și iunie 2020, a cenzurat blasfemia și conținutul insensibil din punct de vedere religios pentru guvernul indonezian, de câte ori a cenzurat discursul de ură, violența grafică, incitarea, separatismul, extremismul și nuditatea la un loc.

Când vine vorba de a răspunde la legi pe care le consideră problematice, Facebook nu poate sta în două luntri. În timp ce Facebook este dispus să accepte legi care impun pedepse – inclusiv moartea – pentru exprimarea unor puncte de vedere minoritare asupra religiei, luna aceasta gigantul tehnologic a arătat că poate și va protesta cu succes legile care ar putea reduce profiturile sale.

Profitul este cel puțin unul dintre motivele care stau la baza rezistenței recente a Facebook față de noul set de reguli din Pakistan pentru companiile de internet. Aceste reguli necesită stocarea datelor în țară, acceptarea obligației de filtrare proactivă a conținutului și respectarea standardelor reduse drastic pentru partajarea datelor de utilizator decriptate cu autoritățile. Într-o scrisoare comună publicată în decembrie, Facebook, prin Asia Internet Coalition, a explicat că noile reguli vor face „extrem de dificile” continuarea operațiunilor în Pakistan. În timp ce scrisoarea începe cu îngrijorări cu privire la faptul că guvernul obligă companiile de social media să „încalce normele stabilite ale drepturilor omului privind confidențialitatea și libertatea de exprimare”, aceasta continuă să enumere o serie de preocupări financiare, inclusiv modul în care noile reguli ar crește costurile operaționale și dezavantajează entitățile de afaceri străine. Este corect să ne întrebăm dacă nu cumva Facebook a ales această speță pentru a apăra drepturile omului în Pakistan, doar pentru că noile reguli au oferit un stimulent financiar pentru a face acest lucru.

Acum, când lumea știe că Facebook are puterea de a lupta cu guvernele naționale atunci când vrea, întrebarea devine când Facebook va exercita această putere.

Dacă standardul pentru un răspuns este constituit de practicile stabilite ale drepturilor omului în ceea ce privește libertatea de exprimare, atunci Facebook nu poate continua să legitimeze legile și atitudinile care suprimă și pedepsesc punctele de vedere ale minorităților religioase din țări precum Pakistanul. Nu mai poate alege și alege ce încălcări internaționale ale drepturilor omului acceptă și pe care nu.

Dar dacă standardul este bilanțul financiar al companiei, așa cum au indicat evenimentele din această săptămână în Australia, atunci lumea ar trebui să se aștepte să vadă Facebook continuând să efectueze cenzură pentru guvernele iliberale. Într-adevăr, compania, după toate indicațiile, va continua să o facă atât timp cât aceste țări permit gigantului social media să opereze în interiorul granițelor lor – chiar dacă costul implică blocarea exprimării protejate de dreptul internațional și perpetuarea tiraniei ideologice și religioase.

Articol scris de Kelsey Zorzi, director pentru susținerea libertății religioase în cadrul ADF International. Textul în engleză, în original, aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE