miercuri, iulie 24, 2024
EDUCAȚIECătălin Sturza: 5 motive pentru respingerea educației sexuale în școli

Cătălin Sturza: 5 motive pentru respingerea educației sexuale în școli

Readucerea în prim plan a dezbaterii publice legate de educația sexuală ca materie școlară a adus obligația morală a persoanelor publice cu valori și principii solide, conservatoare, de a se pronunța în acest sens. Domnul Cătălin Sturza, jurnalist, scriitor și doctor în filologie menționează, într-o postare pe Facebook, faptul că argumentele venite din tabăra progresistă ce susțin vehement educarea sexuală a copiilor sunt slab fundamenate și pot fi ușor dărâmate de următoarele cinci argumente enunțate de acesta, în contraponderea curentului puternic de emancipare.

„Din ce se poate observa în ieșirile publice ale taberei progresiste din politica românească, susținătoare a legii ce a introdus educația sexuală obligatorie în școli, argumentul de bază este acela că există un număr semnificativ de mame adolescente, iar ora de educație sexuală va diminua fenomenul sarcinilor la adolescente și al transmiterii bolilor sexuale. La o minimă analiză a acestui așa-zis argument, câteva obiecții îl demontează cu totul:

1. Cele mai multe mame adolescente (14-20 ani) provin din rândul fetelor care au abandonat școala din motive ce țin de mediul social – sărăcie, familii dezorganizate – sau din rândul tinerelor care au un alt model cultural – respectiv din comunitățile rrome tradiționale, unde măritișul are loc adesea la vârste fragede. În studiul studiul Sarcinile şi căsătoria timpurie în „Cazul tinerelor roma” – raport elaborat în cursul anilor 2000 pentru Centrul Educaţia 2000+ – se constata o creștere a ponderii tinerelor roma măritate și/sau însărcinate anterior vârstei de 18 ani. Chestiunea e culturală, nu ține de învățământ.

E limpede că nu lipsa orei de educație sexuală a fost motivul pentru care aceste fete au rămas însărcinate și nu ora de educație sexuală va rezolva ceva, câtă vreme aceste segmente de populație oricum nu vor veni la școală și nu vor asista la ora de educație sexuală. Mai degrabă aducerea lor pur și simplu la școală, chiar și fără educație sexuală, precum și creșterea nivelului de trai ar rezolva mai multe; ora de educație sexuală nu rezolvă, în schimb, nimic.

2. La 12-13 ani copiii știu deja și cum se fac copiii și la ce folosesc prezervativele pe care le văd prin toate magazinele și farmaciile; dacă se întâmplă să rămână însărcinate unele adolescente, asta nu se întâmplă pentru că nu le-ar fi predat cineva la școală că urmarea actului sexual poate fi o sarcină. Ca o paranteză, din studiul la care am făcut referire mai sus reiese că 80% dintre fetele roma sunt informate cu privire la metodele contraceptive și că 60% folosesc astfel de metode – ceea ce înseamnă că adesea, în rândul lor, sarcinile timpurii sunt asumate și consimțite.

În tinerețe am avut uneori contacte sexuale neprotejate. Am făcut-o nu pentru că nu aș fi învățat la școală că așa se poate concepe un copil sau că astfel aș risca să contractez vreo boală – știam oricum lucrurile astea – ci pentru că atunci când se ivea prilejul eram prea înfierbântat pentru a mă opri. Nu pretinsa ignoranță a adolescenților e problema (toți știu care sunt riscurile contactului sexual, chiar dacă nu învață la școală!), ci hormonii și cultura sexualizantă care îi înconjoară și-i stimulează.

3. Educația sexuală școlară nu diminuează, ci validează cultura sexualizantă a mediului actual – și sexualizează adolescenții pentru că legitimează cu autoritatea școlii comportamente pe care altminteri ei le consideră instinctiv oarecum rușinoase. De asemenea, educația sexuală comprehensivă școlară pune presiune și pe cei care nu și-au început viața sexuală să o facă cât mai repede, pentru a fi în rândul lumii. Stimularea sexualizării nu va rezolva problema sarcinilor la adolescente sau a bolilor cu transmitere sexuală. Acestea sunt de altfel și concluziile unui studiu realizat în Marea Britanie în anul 2017, care arată că în zonele unde au fost reduse fondurile pentru programe de edcuație sexuală axate pe metode contraceptive rata sarcinilor la adolescente a scăzut cu 42%.

Degeaba faci demonstrații la catedră cum se rulează un prezervativ pe un mulaj de penis. ”Pornografia științifică” din manual – la fel ca și cea de pe Internet – nu are cum să rezolve problema sarcinilor la adolescente. Degeaba îi predai apoi copilului că nu e indicat să și facă ceea ce vede la oră și ceea ce-i explici cum se face în siguranță și că ar fi bine să mai aștepte; el va face ceea ce vede – și tot va risca – iar nu ce îi spui.

4. Dacă miza ar fi doar aceea de a-i învăța pe copii că prin contactul sexual se poate ajunge la sarcină sau la boli cu transmitere sexuală, aceste lucruri pot fi predate într-o singură oră; de fapt, lucrurile astea chiar sunt deja predate în cadrul orelor de biologie (anatomie) sau dirigenție, nu mai e necesară o disciplină nouă.

Dar ceea ce nu ni se spune e că de fapt alte lucruri se urmăresc prin introducerea acestei ore în școli: acceptarea și promovarea homosexualității sau transsexualismului ca fiind comportamente firești, încurajarea culturii plăcerii etc. Însă pentru că astfel de lucruri nu pot fi rostite deocamdată public, sunt băgate în față mamele adolescente.

5. În fine, toată lumea vede din statistici că din școală 40% ies analfabeți funcțional. V-ați gândit cum ar putea fi unii profesori într-o materie care necesită multă delicatețe, precum educația sexuală? Sau cum poți discuta lucruri delicate cu 30 de copii în clasă, fără să rănești sensibilitatea unora? De ce credeți că în materia educației sexuale școala va fi un succes și nu va face mai mult rău?”, a scris domnul Cătălin Sturza, pe Facebook.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE