OPINIICampania de vaccinare în Spania

Campania de vaccinare în Spania

Până astăzi, Spania a vaccinat peste 85% din populația adultă (77% din toată populația, dacă includem și copiii). În unele provincii, cifra bate spre 90%.

Cu toate asta, în Spania nu există obligativitatea vaccinării, și asta nu doar pentru COVID, ci pentru toate celelalte. Statul și medicii o recomandă, educă populația, pune la dispoziție vaccinuri, dar nu obligă, nu constrânge, nu amenință, nu ridiculizează pe cei ce nu le doresc.

Obligativitatea vaccinării nu există nici măcar pentru personalul sanitar. Cu toate astea, peste 95% din aceștia s-au vaccinat deja.

Anumiți medici sau infirmiere însă nu doresc să o facă și nimeni nu i-a amenințat cu datul afară sau cu tăierea salariilor (cum este cazul în Quebec, Franța sau Italia).

Nu se folosesc pașapoarte vaccinale și restricții discriminatorii. Discuții au existat, unele comunități autonome au intenționat să introducă impunerea pașaportului vacccinal pentru accesul la baruri după 2 noaptea. Tribunalele locale, dar si Curtea Supremă au respins însă aceste inițiative pe motivul încălcării dreptului la viață privată.

Astăzi, barurile, restaurantele, muzeele sunt pline. Nu întreabă nimeni dacă eșți sau nu vaccinat. In unele locuri închise, ți se poate cere să porți masca sau uneori ți se măsoară temperatura la intrare. Dar atât.

Atunci când apar restricții, ele se aplică diferențiat, la nivel local, depinzând de situația epidemiologică a orașului sau satului respectiv.

S-a discutat desigur și despre obligativitate. A fost respinsă. Autoritățile au fost de părere că obligativitatea ar face mai mult rău – pentru că ar spori neîncrederea și ar provoca revolta cetățenilor.

Și aici au existat reticențe la început, când vaccinurile abia apăruseră pe piață. Însă, spre deosebire de altă locuri din lume, nici presa, nici autoritățile nu au înjurat, ridiculizat sau amenințat populația ezitantă.

Avocații s-au pronunțat și ei: sănătatea este un drept, nu o obligație. Fiecare decide ce face cu propriul său corp. Statul nu poate decide chiar orice.

Nici azi, când un număr destul de redus de cetățeni nu au primit vaccinul, cei ce refuză vaccinarea nu sunt înjurați sau amenințați. Sunt în continuare invitați de către autorități să o facă, fără premii în mici, bere, suc sau loterii. Și fără blamări isterice.

Contrar a ce se practică prin alte părți, presa a informat destul de obiectiv despre cazuri de persoane infectate după vaccinare. Aici nu s-a vorbit prea mult despre “valul celor nevaccinați”. Dimpotrivă, s-a explicat că vaccinul nu este unică soluție pentru oprirea pandemiei. Au fost expuse destul de clar și obiectiv avantajele și limitele vaccinării.
Autoritățile sunt conștiente că unii cetățeni nu se vor vaccina niciodată și acceptă situația. Cel puțin pana acum.

Se demonstrează încă o dată că forța, minciuna, manipularea, ridiculizarea nu sunt niciodată elemente generatoare de încredere.

Nu trag decât o singură concluzie, care este in acord deplin cu tot ce am scris de la început pe tema asta: obligativitatea e greșită, iar ridiculizarea ezitanților este demonică. Cei din grupele de risc cer singuri să se vaccineze, nu au nevoie de impuneri și premii, cei ce au ezitări trebuie respectați și lăsați sa se convingă singuri. Iar pașaportul vaccinal impus în interiorul unei țări este o bătaie de joc la adresa demnității umane și un pas periculos către statul totalitar.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Spania are o democrație cu doar zece ani și ceva mai veche decât cea românească dar dictatura lui Franco n-a fost de factură fanariotă, așadar cetățenii sunt obișnuiți că li se spune în general, adevărul deși mai încoace, năravul minciunii a început să prindă rădăcini și aici.

  2. Spania are un guvern socialist, stânga. Morala e că orice doctrina politică e o armă în mana unui grup de oameni răi. Nu contează că ești socialist, capitalist, de dreapta, de stânga, dacă vrei binele poporului vei face bine, dacă nu, te folosești de orice pârghie și portiță pentru a impune o dictatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate