ACTUALITATE Calendarul zilei de 23 octombrie. 60 de ani de la trecerea la...

Calendarul zilei de 23 octombrie. 60 de ani de la trecerea la Domnul a ieromonahului Valentin Bilț, unul din martirii Aiudului

Vineri, 23 octombrie 2020, se împlinesc 60 de ani de la moartea ieromonahului Valentin Bilț, unul din martirii Aiudului, aruncat în groapa de gunoi a Aiudului, a informat, vineri, Memorialul Aiud.

„Au trecut 60 de ani de la moartea ieromonahului Valentin Bilț, unul din martirii Aiudului.Originar din Făurești, Maramureș, Victor Bilț a devenit în 1922 călugăr, intrând în obștea mănăstirii Cozia cu numele de Valentin.

În 1925, odată cu sfințirea bisericii din Vad de către episcopul Clujului, Nicoale Ivan, este hirotonit preot pentru noul așezământ monahal. Mai târziu va sluji și la Mănăstirea Cășiel și în parohiile din împrejurimi.

Este arestat în 1958 pentru „agitație contra-revoluționară” și condamnat la 6 ani de închisoare corecțională. Trece mai întâi prin Gherla, aflându-și după doi ani sfârșitul în temnița Aiudului, din pricina numeroaselor afecțiuni ce îi măcinaseră trupul.

Locul de îngropare este același ca pentru alte sute de trupuri chinuite: Râpa Robilor – groapa de gunoi a Aiudului. Să îi fie pomenirea veșnică din neam în neam!”, a informat, vineri, pe Facebook, Memorialul Aiud.

Proiectul de educație și comunicare Memorialul Aiud este o inițiativă a Asociației Memorialul Gherla și Fundației Gulag, având partener strategic Fundația Aiud și scop cercetarea și promovarea subiectelor legate de detenția politică la Aiud.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 8.312 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate