sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 3 martie: Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

Calendarul zilei 3 martie: Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 3 martie, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc. 

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc au trăit în Amasia Pontului, Asia Mică, pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Eutropie şi Cleonic erau fraţi, iar Vasilisc era nepot al Sfântului Teodor.

Aceștia erau creștini, așa că au fost închiși împreună cu Sfântul Teodor, pentru a renunța la credința lor. Dregătorul Asclepiodot a venit în Amasia și a încercat să îi facă să renunțe la religia lor, dar în zadar.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Eutropie, considerat „dascălul vrăjitoriei”, pentru puterea cu care apăra dreapta credinţă, a fost mai întâi bătut peste gură şi peste tot trupul, până la desfacerea cărnii de pe oase.
Apoi au turnat peste toţi smoală topită şi din nou au fost aruncaţi în temniţă.

Se spune că atunci când cei trei Sfinți au fost expuși în faţa poporului să aducă jertfă idolului, la rugăciunea lor către Dumnezeu idolul a căzut la pământ şi s-a sfărâmat.

Aşadar, fiind învinuiţi de vrăjitorie, Eutropie şi Cleonic şi-au primit sfârşitul prin răstignire pe cruce, asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vasilisc și-a dorit să fie răstignit odată cu prietenii săi, dar Asclepiodot l-a aruncat în temniţă şi mai târziu, în ziua de 22 mai, i-a tăiat capul cu sabia, primind astfel cununa muceniciei de la Dumnezeu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE