marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 18 ianuarie: Sf. Ierarhi Atanasie și Chiril

Calendarul zilei 18 ianuarie: Sf. Ierarhi Atanasie și Chiril

În fiecare an, pe data de 18 ianuarie 2023, creștinii îi sărbătoresc pe Sf. Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. Această zi este marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox.

Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscop al Alexandriei a fost unul dintre ucenicii lui Antonie cel Mare.

El este numit și Atanasie Apostolicul și este serbat de două ori, o dată pe 18 ianuarie, ziua în care a murit și pe 2 mai, ziua în care se face pomenirea aducerii sfintelor sale moaște în Alexandria.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pe data de 9 mai 328, pe când avea 33 de ani, a devenit episcop de Alexandria, fiind astfel cel de-al 20-lea patriarh al Bisericii din Alexandria, poziție pe care a avut-o timp de 45 de ani, din care 16 i-a petrecut în exil.

Sfântul Atanasie cel Mare a decedat pe data de 18 ianuarie 373 și a fost înmormântat în Alexandria.

Mai târziu sfintele sale moaște au fost mutate în Italia.

Moaștele sale au fost aduse în Egipt de Papa Shenouda al-III-lea, pe data de 15 mai 1973, după vizita de la Vatican și întâlnirea cu papa Paul al VI-lea.

În prezent, moaștele Sfântului Atanasie sunt păstrate în biserica Sfântul Marcu din Deir El-Anba Rowais, Abbassiya din Cairo, Egipt.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate