vineri, iunie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 1 mai: Ziua internațională a muncii

Calendarul zilei 1 mai: Ziua internațională a muncii

Pe 1 mai, în mai toate țările lumii este sărbătorită Ziua Muncii. Sărbătoarea își are originea în Masacrul de la Hymarket din data de 4 Mai, 1886, Chicago. O demonstrație inițial pașnică a muncitorilor pentru ziua de muncă de 8 ore s-a încheiat tragic prin atacarea poliției cu o bombă artizanală. Au fost uciși 7 dintre ei și peste 60 răniți.

A urmat un schimb de focuri între demonstranți și poliție.

Istoricul american Timothy Messer-Kruse, specializat în istoria relațiilor de muncă, a publicat în 2011 o lucrare în care afirmă că atacul petrecut a fost regizat de organizațiile anarhiste: „part of an international terrorist network and did hatch a conspiracy to attack police with bombs and guns that May Day weekend”.

În România,1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. 1 mai, ziua în care în 1919 guvernul român a primit ultimatumuri să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.
  În anul 1919, guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.
  Venind în ajutorul Ungariei Sovietice, Gheorghi Cicerin – comisarul poporului pentru afaceri externe, împreună cu Cristian Racovski – liderul bolșevic din Ucraina, au trimis în 1 mai 1919 un ultimatum guvernului României somându-l să evacueze Basarabia până la 3 mai.

 2. „După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber.”

  Am fost nedrept: scrieți și despre asta, la 1 mai!

  Deci românii „au renunțat” (scârbiți de PCR și propaganda sa!). Pariez că niciodată nu vor renunța la … Democrație – din același motiv.

  Pentru mine (îmi dau seama acum!) a fost foarte important! N-am putut niciodată să muncesc, nici măcar 8 ore pe zi! Nici pe departe.

  Înțelegeți ce înseamnă să trebuiască să lupți pe viață și pe moarte (cu Democrația!) pentru … programul de muncă de 8 ore ?! Înțelegeți ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE