ACTUALIZARE 15:40 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) neagă afirmațiile făcut de jurnalista Andra Timu, în Bloomberg.
„Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România.
România și Europa rămân angajate ferm față de democrație și libertatea de exprimare. O UE coerentă, o NATO mai puternică și un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun.
România susține nevoia de a ne consolida propriile forțe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni dar și ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include reziliența instituțiilor democratice, libertăților fundamentale și integritatea alegerilor și a spațiului informational”, a transmis MAE.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Autoritățile române s-ar afla sub „o presiune imensă” din partea administrației Donald Trump pentru a permite alegeri libere, unde să candideze și independentul Călin Georgescu, notează Bloomberg.
Articolul, scris de către corespondentul de la București al publicației, nu prezintă nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.
În schimb, se afirmă că „în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu”, potrivit unor „persoane familiarizate cu discuțiile care au refuzat să fie identificate”.
Un alt „argument” este discursul vicepreședintelui JD Vance, de la conferința de la Munchen, care, în opinia jurnalistei, ar fi dovada pentru cele afirmate anterior.
Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de atacul lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen de vineri, în care acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost dezorientați de insistența SUA cu privire la Georgescu, a declarat unul dintre oficialii, „citați” de Bloomberg.
În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru alegeri repetate în luna mai, vicepreședintele a catalogat hotărârea drept un exemplu al stabilimentului care reprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.
La conferința de la München au avut loc schimburi de replici între ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, și trimișii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris la începutul acestei luni.
Dincolo de acestea și de alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, cu ajutorul căruia ar putea atenua îngrijorările legate de buletinul de vot, a declarat persoana respectivă.
Departamentul de Stat nu a comentat articolul Bloomberg.