duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEAvocatul Poporului, Renate Weber: Constituţia prevede posibilitatea restrângerii de drepturi şi libertăţi...

Avocatul Poporului, Renate Weber: Constituţia prevede posibilitatea restrângerii de drepturi şi libertăţi o perioadă limitată. Starea de alertă se tot prelungeşte

Avocatul Poporului, Renate Weber, a subliniat, miercuri, că posibilitatea constituţională a restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi vizează o perioadă limitată de timp, iar starea de alertă instituită în contextul epidemiei de COVID-19 se „tot” prelungeşte lunar, informează Agerpres.

Potrivit Avocatului Poporului, astăzi suntem în situația în care vedem că starea de alertă se tot prelungește din lună în lună, fără să existe o legislație clară care să spună care este limita maximă.

„Dacă pandemia mai durează încă 2 ani jumătate – 3, vom avea stare de alertă o perioadă atât de lungă?”, a întrebat Weber, adăugând că posibilitatea constituţională a restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi e aceea de a fi pe o perioadă de timp limitată.

„În momentul în care însă ne ducem cu aceste restrângeri pe durate de timp atât de mari întrebarea se pune dacă nu cumva însăşi esenţa acelui drept este în realitate atinsă”, a explicat Renate Weber, la prezentarea Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului şi măsurile excepţionale dispuse în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă (16 martie- 10 septembrie 2020).

Întrebată de jurnalişti cât ar trebui să fie limita, ea a răspuns că acesta este un aspect pe care Parlamentul va trebui să îl decidă.

„Asta ar trebui să fie, în general, în legătură cu orice soluţie – adică legi clare, făcute de Parlament, dezbătute. (…) Votul este al parlamentarilor, dar, până la acel vot, cred că la elaborarea lor ar trebui să fie consultaţi specialişti din diferite domenii, nu doar experţi medicali, ci şi experţi în drept constituţional, experţi în drepturile omului, adică ar trebui să facem politici publice serioase, în aşa fel încât legea, atunci când este dată, să nu fie o lege ad-hoc. Aşa au fost. Dacă vă uitaţi pe Legile 55 şi 136, ele sunt legi pentru această pandemie. Bine, 136 se doreşte un pic mai acoperitoare, dar sunt date acum, imediat. Nu. Ar trebui să facem legislaţie care să dureze perioade lungi de timp şi pe care să o putem folosi în siguranţă”, a menţionat Renate Weber.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE