ACTUALITATEDeputatul Matei Dobrovie a propus o lege prin care s-ar institui Ziua...

Deputatul Matei Dobrovie a propus o lege prin care s-ar institui Ziua națională a plasamentului familial

Deputatul PNL, Matei Adrian Dobrovie, a inițiat o propunere legislativă de instituire a Zilei Naționale lasamentului familial, dedicată copiilor aflați în sistemul de protecție, dar și persoanelor și familiilor care au luat sau doresc să ia un copil în plasament, informează siteul oficial al parlamentarului bucureștean.

„În prezent avem în jur de 50.000 de copii în sistemul de protecție specială din România și toți își doresc și merită să aibă o familie. Din păcate doar 4.539 de copii se află la familii sau persoane de plasament, iar restul sunt instituționalizați în centre rezidențiale sau plasați la asistenți maternali ori la rude până la gradul IV inclusiv. Plasamentul la familie, persoană, rudă este mult mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familia biologică, dar și mai rentabil din punct de vedere al costurilor, față de cheltuielile pe care le implică plasamentul la un asistent maternal.

Declararea unei zile naționale a plasamentului familial urmărește accelerarea procesului de dezinstituționalizare din țara noastră și are ca scop promovarea și încurajarea plasamentului familial, care este prea puțin cunoscut în societatea românească. Activităţile specifice acestei zile constau în manifestări publice, evenimente și acțiuni socio-culturale, competiții sportive, concursuri de cântece, desene și poezii, activități și jocuri recreative, mese festive, baluri, spoturi audio – video, emisiuni și materiale informative privind plasamentul familial și instituționalizarea copiilor în centrele specializate, campanii de informare privind procedurile pe care trebuie să le urmeze familiile ori persoanele care doresc să ia un copil în plasament.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Avem o mare nevoie de informare. Cetățenii nu prea sunt familiarizați cu problemele copiilor instituționalizați. Mulți nici nu știu că au posibilitatea de a lua unul sau mai mulți copii în plasament familial dacă-și doresc și care sunt procedurile în acest sens. Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Serviciile Publice de Asistență Socială joacă un rol important în această privință pentru că trebuie să realizeze campanii de informare și comunicare publică pentru promovarea plasamentului familial, consacrate conștientizării cu privire la situația copiilor instituționalizați. Promovarea plasamentului familial în societate este extrem de importantă pentru că dacă numărul de persoane și familii de plasament ar crește, procesul de dezinstituționalizare ar fi mai rapid, iar copiii aflați în situații dificile ar ajunge mai repede într-o familie iubitoare, cel mai prielnic mediu pentru dezvoltarea lor”, a declarat Matei Dobrovie, conform sursei citate.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate