ACTUALITATEAUR: Românii din Valea Timocului, fără drepturi elementare, șicanați politic la ultimele...

AUR: Românii din Valea Timocului, fără drepturi elementare, șicanați politic la ultimele alegeri parlamentare din Serbia | MAE să intervină urgent!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) reclamă șicanele la care au fost supuși candidații din partea minorității române la alegerile parlamentare din Serbia și condamnă dezinteresul manifestat de autoritățile de la București față de problemele semnalate de-a lungul timpului de comunitatea română din Valea Timocului.

George Simion, președintele AUR, spune că atât candidații, cât și votanții au avut parte de abuzuri privind drepturile lor electorale. Reprezentanții Partidulului Neamul Românesc au fost nevoiți să se adreseze Poliției, iar un român în vârstă de 79 de ani a fost arestat pentru că deținea 12 pliante electorale, însă, se afla pe teritoriul satului majoritar românesc Criveli.

Liderii listei românești „Opoziția unită”, din care face parte Partidul Neamului Românesc, au candidat în orașul Bor și s-au plâns că au fost nevoiți să intervină și în acest an la poliție, la fel ca la alegerile locale din 2018. De asemenea, românii din Valea Timocului au acuzat arestarea lui Alexandru Rădoi (Aleksandar Radonjici) din satul majoritar românesc Criveli (Krivelj), în vârstă de 79 de ani. Acesta se afla pe hotarul satului său și avea la el 12 pliante. Sunt șicane politice inacceptabile într-o democrație”, a declarat președintele AUR, George Simion.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Senatorul AUR Claudiu Târziu cere intervenția Ministerului Afacerilor Externe

În acest sens, s-a exprimat și senatorul AUR Claudiu Târziu. El susține că 300 de mii de etnici români din Valea Timocului sunt lipsiți de drepturile elementare, iar statul român nu face nimic să prevină aceste abuzuri. Astfel, Claudiu Târziu a cerut intervenția Ministerului Afacerilor Externe.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

300.000 de etnici români din Valea Timocului sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi religioase și educative în limba maternă, iar atunci când au loc alegerile parlamentare și locale, reprezentanții lor mai sunt și vânați de autoritățile sârbe. Ce face statul român pentru ei, în tot acest timp? Nimic, îi condamnă la dispariție. Cer Ministerului Afacerilor Externe să intervină urgent pe linie diplomatică și să solicite explicații cu privire la șicanele la care au fost supuși reprezentanții comunității române. Totodată, atrag atenția că problemele de acolo sunt dramatice și nu mai suportă amânare. Guvernanții trebuie să se trezească, altfel istoria îi va reține ca trădători ai cauzei naționale”, a precizat președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Reprezentanții AUR au făcut o vizită la Valea Timocului, la începutul lunii martie ac. Ei au cerut autorităților române să ia măsuri pentru ca etnicii români să aibă școli, slujbe religioase în limba română.

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Ma mir ca mai apar, cei drept sporadic, informatii despre romanii din Serbia. Pana acum observam numai “fetishizari” si mitizari despre sarbi, ce tari sunt sarbii…etc. Toata lumea “conservatoare” si “patrioata” nu discuta decat despre ce rea este Ucraina ca nu respecta dreptul minoritatii romane (cei drept, nu respecta) si ca sarbii, prietenii nostrii, evident ortodocsi pe care noi, prin conducatorii nostrii (vanduti Occidentului) i-am tradat in 1999 cand Romania a permis folosirea spatiului sau aerian de catre avioanele NATO.

    Nimeni nu pomenea de faptul ca in Serbia minoritatea romana nu este respectata, in fapt fiind ca si inexistenta. Nimeni nu mai pomenea de atrocitatiile pe care sarbii le-au comis in Croatia, Bosnia, Kosovo. Asta neinsemand ca la randul lor croatii, bosniacii, kosovarii nu au comis atrocitati asupra sarbiilor. Dar, tendinta generala printre romani este de a portretiza sarbii intr-un popor “oprimat” de catre occidentali, un popor care saracutul de el, nu a comis nici o crima, nici un genocid…ei saracutii nu au avut nici o vina, nici o responsabilitate in razboaiele de la inceputul anilor ’90.

    Aha, si inca ceva, din 2017 Serbia are un premier gay, Ana Brnabic, iar partenera ei a dat nastere in 2019 a unui baietel. Banuiesc ca inseminarea nu s-a facut prin cale naturala, ci a luat probabil samanta de la un donator. Deci, cum facem, ca un cuplu gay creste un copil intr-o tara ortodoxa, Serbia, unde casatoriile sau parteneriatele cuplurilor de acelasi sex nu sunt legale!? Daca relatiile dintre Serbia si Romania ar fi fost mai apropiate iar prim-ministrul sarb, Ana Brnabic ar fi vizitat Romania, ce ar mai fi zis “patriotii” si “conservatorii” romani, ca ne “spurca” pamantul stramosesc?….nu cred, ca doar Serbia e o tara majoritar ortodoxa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate