duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEAsociația Ziariștilor Independenți din România, scrisoare deschisă către Președintele Iohannis. Se cere...

Asociația Ziariștilor Independenți din România, scrisoare deschisă către Președintele Iohannis. Se cere demiterea actualei conduceri a IICCMER

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (cu sediul la Bruxelles) se arată îngrijorată de starea de fapt de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și consideră numirea Alexandrei Toader în fruntea instituției drept „o gravă greșeală”, se arată într-un comunicat trimis pe adresa R3Media.

AZIR îi cere președintelui să rezolve situația creată și să demită actuala conducere, iar apoi să organizeze o consultare publică „pentru întocmirea unei Hotărâri de Guvern privind organizarea și funcționarea IICCMER”.

Iată comunicatul integral semnat de Oana Enăchescu și Cătălin-Teodor Dogaru în numele AZIR:

Domnule Președinte,

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (cu sediul la Bruxelles) – a luat act cu profundă dezamăgire de starea de lucruri îngrijorătoare (semnalată de presă în ultimele luni) de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Întrucât vorbim de o instituție cu rol fundamental în statul de drept postcomunist, considerăm că remedierea situației ne privește pe toți.

Numirea în fruntea instituției a unei persoane lipsite de recunoaștere profesională, pe temeiul unor criterii lipsite de transparență, a fost, considerăm, o gravă greșeală. Consecințele numirii Alexandrei Toader (FOTO) s-au văzut imediat: plecarea forțată a patru cercetători cu vechime și prestigiu, presiunea menită a-i îndepărta și pe ceilalți angajați, în cazul în care nu se supun conducerii, subcontractarea serviciilor administrative cu firme implicate în scandaluri de corupție, impunerea unui acord abuziv de confidențialitate, gafele publice ale președintelui executiv, absența aproape totală a cercetării istorice în 2020 – iată doar câteva dintre simptomele dezastrului din instituție. Ele sunt evidente pentru orice om de bună credință. Pentru prima dată de la înființarea IICCMER, foștii deținuți politici (AFDPR) s-au desolidarizat de instituție, întrucât nu se mai recunosc în activitățile ei.

V-ați exprimat recent, stimate Domnule Președinte, în favoarea numirilor pe criterii de competență, dovedită prin proiecte de specialitate și curriculum vitae, pentru a evita selecția pe temei de obediență politică. Situația de la IICCMER este grăitoare în privința urmărilor nefaste pe care le are politizarea conducerii. Alexandra Toader nu doar că nu este omul potrivit la locul potrivit, dar, pe deasupra, întruchipează incompetența arogantă.
Pentru a cinsti memoria victimelor regimului comunist, este obligatoriu ca IICCMER să-și respecte profilul de cercetare, spre a-i proteja pe angajați de abuzurile conducerilor vremelnice. Crimele statului totalitar trebuie să fie investigate de către cercetători, nu de către experți în administrația publică, așa cum sunt încadrați angajații IICCMER.

Problemele de la IICCMER au o rezolvare simplă, în doi pași: 1) demiterea urgentă a actualei conduceri și 2) organizarea unei consultări publice pentru întocmirea unei Hotărâri de Guvern privind organizarea și funcționarea IICCMER. Considerăm că transformarea instituției într-un institut de cercetare, cu introducerea unei proceduri transparente de alegere a conducerii (prin concurs pe bază de proiect de management) este esențială. Credem importante consultarea societății civile în stabilirea criteriilor, precum și formularea clară a fișei postului pentru a respecta statutul de cercetător, ignorat în prezent de un regulament de ordine interioară impus arbitrar.

Domnule Președinte, vă solicităm sprijinul în reformarea unei instituții cu rol crucial pentru memoria unui trecut pe care nu dorim să-l retrăim. Decizia corectă este în mâna Domniei Voastre.

Oana Enăchescu, Președinte AZIR

Cătălin-Teodor Dogaru, Secretar AZIR
București

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE