ACTUALITATEArticol stupefiant pe G4media, co-finanțat de Uniunea Europeană: Mitropolia Moldovei și Bucovinei,...

Articol stupefiant pe G4media, co-finanțat de Uniunea Europeană: Mitropolia Moldovei și Bucovinei, criticată pentru că nu consideră „drept esențial”, „combaterea Covid prin vaccin”

Un articol publicat pe siteul G4media, semnat de ieșeanul Sorin Semeniuc, acuză Biserica, mai precis Mitropolia Moldovei și Bucovinei că nu pune pe același plan dreptul oricărei persoane de a se naște cu dreptul cu „combaterea Covid prin vaccin”.

Textul este o înșiruire de acuzații și informații false, atât factual cât și prin omisiune, care încearcă să demonstreze existența unei legătură între faptul că patru dintre ultimele șapte județe ca procent de vaccinați ar fi această situație din cauza Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În realitate, însă, Vasluiul are propriul Episcop, la fel cum are și Suceava și județul Bacău. Doar județul Botoșani aparține, canonic, de eparhia păstorită de Mitropolitul Moldovei, respectiv Arhiepiscopia Iașilor.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De ce top șapte și nu top trei sau top zece?

Dintre primele trei județe, două au puternice comunități aparținând altor culte religioase, aspect pe care autorul evită să-l menționeze.

Astfel, în județul Suceava, conform ultimului recensământ, 13% din populație nu aparține de cultul ortodox. Mai mult, față recensământul din 2002, Biserica Ortodoxă a pierdut peste 10% din enoriași în fața acestor culte, respectiv peste 73.000 de oameni.

Tot conform ultimului recensământ, județul de pe locul 3 în topul nevaccinaților, Covasna, are 21% ortodocși, restul aparținând altor culte.

Autorul evită să sufle un cuvânt despre aceste cifre, așa cum trece foarte repede peste faptul că alte două județe din Arhiepiscopia Iașilor, respectiv Iași și Neamț, se află departe de topul stabilit chiar de el în clasamentul „nevaccinaților”.  Evident, pentru că criteriile trebuie adăugate și/sau eliminate pentru a se demonstra o teză.

În mod paradoxal pentru o publicație care de-a lungul timpului a insistat pe „bogăția BOR”, subliniază că cifra scăzută a vaccinării din Iași este legată de sărăcia acestui județ, dar apoi menționează că „modelul de management impus la Iași de fostul Mitropolit Daniel a fost implementat în BOR de acesta după ce a devenit Patriarh”. Înțelegem că de fapt BOR este săracă și insistența pe acest subiect a G4media n-are legătură cu realitatea?

În continuare, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, este criticat pentru că le-a transmis preoților și credincioșilor că Biserica nu se substituie cadrelor medicale.

„Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, ne-a însărcinat să vă transmitem faptul că urmează această acţiune de vaccinare şi ne-a recomandat ca acum, la fel ca la campania electorală, să nu fim de nicio parte, să nu influenţăm pe nimeni, şi mai ales să nu ne substituim cadrelor medicale. Fiecare om trebuie să decidă şi să se informeze pentru el”, scrie Semeniuc.

Acesta afirmă că poziția ÎPS Teofan ar fi fost criticată de „societatea civilă și unii jurnaliști”. Citind mai departe, aflăm că „societatea civilă și unii jurnaliști” este un alt fel de a spune Cătălin Tolontan. Este adevărat că Tolontan a criticat, în alt context, Patriarhia, la 9 luni de la declarațiile despre vaccinare ale ierarhului de la Iași. Factual, însă, Semeniuc omite – convenabil – să precizeze că respectivele critici n-aveau legătură cu declarațiile ÎPS Teofan din ianuarie privind vaccinarea, ci erau legate de articolul Recorder din octombrie.

Mai departe, autorul de la G4 Media critică Biserica pentru că se implică în problematica avortului, pe care el o vede drept „chestiune derivată din dreptul la viață”. În realitate, avortul neagă dreptul la viață ca fiind universal valabil pentru toți oamenii.

În schimb, în viziunea lui Semeniuc, vaccinarea anti covid ar fi un „drept esențial”, din sfera sănătății/vieții.

„Nu la fel au stat lucrurile, însă, în altă chestiune derivată din dreptul la viață: avortul. Aici, Biserica a ales deschis să fie de o anumită parte și să încerce să influențeze percepția publică. Chestiunea drepturilor pentru care militează sau nu Biserica este subiectivă și vine în contradicție cu universalitatea acestora: astfel, clericii s-au implicat activ în Referendumul Coaliției pentru Familie unde miza era legată de ”dreptul familiei”, dar aleg ”să nu fie de nicio parte” în chestiunea altor drepturi esențiale, din sfera sănătății/vieții, așa cum este combaterea Covid prin vaccin”.

În realitate, nu există stipulat pe nicăieri un drept de a „combate covid prin vaccin” sau orice altă boală. În schimb, în Constituția României există un drept la sănătate, care nu este legat obligatoriu de vreun tratament medical anume.

Minciuni pe bani europeni, la inițiativa statelor german și francez

Sorin Semeniuc comite mai multe fake-news-uri demonstrabile. El scrie că ÎPS Teofan „Teofan a ignorat subiectul vaccinării și în Pastorala de Paște din acest an – mesaj care este citit de preoţii din toate eparhiile Moldovei”. În realitate, Pastoralele ierarhului de la Iași se citesc numai în județele Iași și Neamț. Deci nu în toate „eparhiile Moldovei”.

Un alt fake-news demonstrabil este legat de prezența starețului mănăstirii Petru-Vodă, Hariton, la un „miting organizat de Partidul AUR, pe 2 octombrie, în București”.

În realitate, starețul a fost prezent la un miting organizat de cinci asociații ale societății civile, în Piața Victoriei, așa cum au și anunțat într-un comunicat.

Tot în aceeași zi, dar în alt loc și la aceeași oră, a avut loc și un miting AUR.

În articol mai sunt criticate, prin scoatere din context, câteva afirmații ale ierarhului de la Huși, PS Ignatie. Dar felul în care sunt puse în pagină urmărește că de fapt ar fi totul în urma unui „plan” inițiat de „capul” de la Iași, ÎPS Teofan. PS Ignatie s-ar afla în „subordinea” acestuia, evident. Dar nu, articolul lui Sorin Semeniuc nu este conspiraționist.

Interesant este că acest articol face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, cu peste 3,2 milioane de euro, respectivul statul german și cel francez.

Din partea Franței avem France Médias Monde, controlat de stat, iar din Germania este Deutsche Welle, controlat tot de stat.   Din România, în proiect sunt RFI – adică sucursala locală a postului francez de stat și G4 Media.

Interesant este că din Polonia, în proiect s-a înscris grupul „Ringier Axel Springer Polska”, care prin publicațiile sale a intrat în conflict cu guvernul conservator de la Varșovia.

La o privire mai atentă vedem că Ringier, prezent masiv și în România și care este condus de Cătălin Tolontan, promovează exact aceeași narativă precum siteul fondat de Tăpălagă și Pantazi. Deși sunt parteneri, la mai nivel de proiect european, G4 și oamenii Ringier se citează unul pe celălalt absolut întâmplător, ca pe niște „ziariști independenți”.

Conform prezentării oficiale, proiectul Entr se adresează tinerilor, pentru a-i ajuta să formeze o „conștiință europeană”.

„Mediu, Piața muncii, Solidaritate, Cultură, Tehnologie… reportajele ENTR produse, adaptate sau reinventate în diferite limbi îi pot face pe tineri să reacționeze în întreaga Europă, rupând chiar barierele lingvistice. Scopul lor este, de asemenea, de a-i face să interacționeze pe seama marilor subiecte care aduc atingere generației lor, cu toate diferențele, contribuind astfel la „conștiința europeană”.
Mai multe studii recente* arată că tinerii se așteaptă ca Europa să fie motorul inițiativelor în domeniul educației, protecției mediului, dar de asemenea și în domeniile economiei și sănătății. Subiectele cu impact social, cum ar fi migrația și justiția, sunt de asemenea subiecte de interes care vor fi abordate de echipele editoriale ale ENTR”, se arată pe pagina de prezentare.

Nu este de mirare că Biserica este luată la țintă, în aceste condiții, având în vedere că urmărește perpetuarea unei conștiințe românești. De altfel, probabil că lui ÎPS Teofan nu i se poate ierta că în primul an al pandemiei, l-a citat de Sf. Parascheva pe Donald Trump.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

 1. ”Scanteiaza” infernetul de manie proletara. Omul covidic e succesorul de drept al omului nou sovietic

  Niste copii spalati pe creier de mici. De o rara stupizenie articolul.

  Asocieri de genul: ”a fost prins un borfas pedofil care locuia pe aceeasi strada cu Biserica”

  Biserica nu poate dansa după partitura unor psihopați vanitoși interpretată de lăutarii propagandiști din mass-media

  Eva pe sarpe,
  Adam pe Eva si pe Dumnezeu,
  Nero pe crestini,
  Hitler pe evrei si pe impurii medical,
  Stalin pe burghezi si mosieri,
  vaccinistii pe nevaccinati si,
  in general, toti pe Biserica.
  ..Carnavalul invinuirilor din istorie…

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...