ACTUALITATELa slujba de Sf. Parascheva, Mitropolitul Moldovei l-a citat pe președintele SUA,...

La slujba de Sf. Parascheva, Mitropolitul Moldovei l-a citat pe președintele SUA, Donald Trump și a vorbit de cei care construiesc „împărăția cerurilor pe pământ, respingând orice idee de înviere sau veșnicie”

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a spus că în „epidemia care ne atinge”, sunt esențiale măsurile sanitare, dar și „locurile de închinare”, citându-l pe președintele SUA, Donald Trump.

Ierarhul a pomenit și faptul că unii doresc să construiască „împărăția cerurilor pe pământ, respingând orice idee de Înviere sau veșnicie”.

Afirmațiile vin în contextul în care autoritățile au interzis pelerinajul de Sf. Dimitrie de la București și a apariției tot mai multor zvonuri că bisericile vor fi închise de Crăciun, exact ca la Paști.

În mai a.c., Președintele SUA, Donald Trump, a caracterizat locurile de închinare ca fiind „esențiale în pandemie”, fiind supărat că în unele state guvernatorii au închis bisericile, dar au lăsat deschise magazinele care vând băuturi alcoolice.

„Nu putem să nu ne întrebăm unde am greșit de ni se întâmplă toate acestea. Ce puteam face și nu am făcut, ce trebuia să vedem și nu am văzut, ce trebuia să înțelegem și nu am înțeles.

Răspunsul atinge taina comuniunii, de care mulți ne-am îndepărtat foarte mult.

Distanția fizică pe care suntem chemați astăzi să o adoptăm reflectă în plan spiritual și îndepărtarea, înstrăinarea, de dinainte a unora de ceilalți: copii de părinți, soți de soții, soții de soți, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoți de credincioși, arhierei de preoți.

Între noi, de multe ori, s-a instalat duplicitatea, care afectează grav relația dintre noi. Preferăm schimbării profunde, recursul la artificii ucigătoare de suflet. Vrem să părem altceva decât suntem cu-adevărat, și în loc să ne asumăm o pocăință reală, apelăm la duhul lumii, la surogate care ne mutilează sufletește.

Relațiile dintre oameni și instituții s-au tensionat, iar acest lucru nu face decât să accentueze suferința și să diminueze șansa reunirii noastre.

Iubiți credincioși,

Sfântul Sofronie, recent canonizat, avertiza că tragedia vremurilor noastre stă în absența aproape desăvârșită că există două împărății: cea vremelnică și cea veșnică. Vrem să construim împărăția cerurilor pe pământ, respingând orice idee de inviere sau veșnicie. În fața epidemiei care ne atinge, medicamentele, spitalizarea, protecția în diferitele ei forme, sunt esențiale.

Ele fac din parte din componenta materială a tratării bolii și sunt absolut necesare. Dar așa cum spunea președintele american acum câteva zile, și locurile de închinare sunt locuri esențiale care asigură servicii esențiale. Care sunt aceste „servicii esențiale”? Ajutorul lui Dumnezeu în primul rând, căci ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu. Mulțumirea sufletească că omul se poate ruga acolo unde îl îndeamnă sufletul îi oferă confort lăuntric, pacea inimii, toate elemente esențiale în lupta împotriva bolii”, a spus Mitropolitul Moldovei în cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul praznicului Sf. Parascheva de la Iași.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...