ACTUALITATEAngela Merkel și alți lideri europeni au fost spionați de SUA. Franța...

Angela Merkel și alți lideri europeni au fost spionați de SUA. Franța și Germania cer explicații Danemarcei și Statelor Unite

Statele Unite au spionat responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014, cu ajutorul serviciilor daneze de informații, a raportat duminică presa daneză și europeană, notează AFP.

Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicații daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan și oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia și Franța. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informații militare FE.

DR a dezvăluit aceste informații după o anchetă desfășurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR și cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum și cu jurnalul francez Le Monde.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în funcție în iunie 2019, a fost informată despre caz în august 2020, potrivit DR. Chestionat de AFP, Ministerul danez al Apărării nu a reacționat, dar Trine Bransen a declarat pentru DR că “spionajul sistematic de către aliați este inacceptabil”.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, și liderul opoziției de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR.

NSA a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice și traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi și servicii de mesagerie, mai notează DR.

Spionajul NSA a fost semnalat într-un raport intern al FE purtând numele de cod “Operaţiunea Dunhammer” și prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

DR a declarat că informațiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informații clasificate ale FE și a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză și europeană din 2012 până în 2015, precizează Agerpres.

Franța și Germania cer explicații

Franța și Germania solicită explicații din partea Statelor Unite și Danemarcei privind presupusele activități de spionaj care au vizat lideri politici europeni, a declarat luni după-amiază președintele Emmanuel Macron, catalogând drept „inacceptabile” astfel de acțiuni.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat luni despre această problemă cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, în cursul Consiliului de miniștri franco-german, derulat prin videoconferință.

„Mă exprim asupra acestui subiect împreună cu doamna cancelar Angela Merkel. Cazul datează de mai mulți ani. Dacă aceste informații sunt corecte, pot spune că este inacceptabil între aliați, ca să fie foarte clar, cu atât mai puțin între aliați și parteneri europeni”, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă organizată după reuniune, conform afirmațiilor vizualizate de MEDIAFAX pe site-ul Președinţiei Franței.

„Eu susțin ideea și sunt convins că, fiind uniși ca aliați europeni și americani, este o chestiune care ține de securitatea comună. Între noi nu există loc de suspiciuni. De aceea, așteptăm claritate completă, le-am cerut partenerilor noștri danezi și americani să furnizeze toate informațiile despre aceste dezvăluiri și despre ce s-a întâmplat. Prin urmare, așteptăm răspunsurile pentru a avea claritate în legătură cu ce s-a întâmplat și privind practicile prezente”, a subliniat Emmanuel Macron.

Anterior, Guvernul Germaniei a anunțat că așteaptă clarificări privind presupusele activități de spionaj efectuate de SUA și Danemarca asupra unor lideri politici europeni, inclusiv asupra cancelarului Angela Merkel. „Guvernul Germaniei a luat notă de aceste relatări și este în contact cu toate entitățile relevante la nivel național și internațional, pentru clarificări”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin. „Ca principiu, după cum știți, Guvernul german nu face comentarii publice despre activități de spionaj”, a subliniat Steffen Seibert.

Conform unor surse citate de postul danez DR, Serviciul de Informații Militare din Danemarca (FE) a colaborat cu Agenția pentru Securitate Națională din SUA (NSA), în perioada 2012-2014, pentru a colecta informații despre lideri politici din Germania, Franţa, Suedia şi Norvegia. Printre personalitățile interceptate s-ar număra cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ministrul german de Externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, și Peer Steinbrück, un lider al opoziției de la Berlin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acuzații similare au fost formulate în anul 2013 de Edward Snowden, un fost colaborator al Agenției Centrale de Informații (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activități ale Agenției pentru Siguranță Națională (NSA). Edward Snowden a acuzat atunci că telefonul Angelei Merkel a fost interceptat de NSA. Casa Albă nu a negat clar informația, dar a precizat că telefonul Angelei Merkel nu era interceptat în acel moment şi nu va fi în viitor.

Acum, Edward Snowden, care beneficiază de azil politic în Rusia, a reluat acuzațiile, afirmând că actualul președinte al SUA, Joseph Biden, care a fost vicepreședinte în perioada 2009-2017, trebuie să ofere explicații. „Biden este bine-pregătit să răspundă pentru aceste lucruri când va vizita în curând Europa, sigur că, în primul rând, a fost implicat profund în acest scandal. Trebuie să existe o solicitare explicită pentru dezvăluiri publice complete nu doar din partea Danemarcei, ci și din partea partenerului principal”, a afirmat Edward Snowden, prin Twitter, potrivit AlephNews.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate