sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEAndrei Marga, fost Ministru de Externe: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea...

Andrei Marga, fost Ministru de Externe: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea

Andrei Marga, fost rector al Universității Babeș-Bolyai și fost Ministru de Externe,  a fost prezent, vineri, la târgul de carte Alba Transilvania, la conferința prilejuită de lansarea cărții sale „Soarta democrației”.

Întrebat despre cum influențează războiul din Ucraina soarta democrației din Europa, Marga a spus: „Întotdeauna războaiele sunt folosite de regimuri pentru a adopta măsurile pe care le vor”.

„Noi nu avem documentele secrete la îndemână, documentele deciziilor care au dus la situația aceasta din Ucraina. Personal, sunt pentru ceea ce numesc școlile de la Harvard și Chicago realismul politic. E o școală a realismului politic american care spune simplu: „ar trebui ca supraputerile SUA, China, Rusia, Uniunea Europeană să aibă o nouă înțelegere privind structura de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este structura aceasta nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Marga a adăugat că a fost responsabil, la un moment dat, la nivelul Guvernului, de colaborarea cu Ucraina și cunoaște situația din țară: „Deocamdată, acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, la ora actuală televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele, acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă, pleacă, pleacă cu banii din țară. Sigur, noi nu putem împiedica cetățenii să facă ce vor cu banii lor. Dar o țară în care marea parte a oamenilor pleacă cu bani cu tot nu are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată. Deci, mai e mult până la democrație”

Marga a mai spus că în Europa se discută puțin despre necazurile oamenilor. „Nu se merge să se vadă ce face la marginea unui oraș sau a unui sat un grup social. Nu se discută destul de precis această treabă. Acum, mă rog, sigur, sunt urgențele. Multă lume ne poate replica degeaba e democrație dacă va fi frig în casă”.

ostul ministrul de Externe Andrei Marga susține că România „nu are ce căuta în acest război.” De asemenea, el susține că România are toate resursele să nu sufere din cauza crizei energetice.

Marga mai spune că el se încadrează pe linia specialiștilor care dau tonul în lume, de la universitățile din Harvard și Chicago: „Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări”

Fostul rector susține că dacă ne „cramponăm” (cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei – n. red.) va fi conflict.

„Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga.

Andrei Marga (76 de ani) este filosof, sociolog, politolog și om politic român. A fost ministru de Externe într-un Guvern Ponta din 2012, ministru al Educației în vremea regimului lui Emil Constantinescu, rector al Universității Babeș-Bolyai și președinte al Institutului Cultural Român.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Cum rămâne cu Maramureșul ce este cuprins doar o treime în România? A se vedea comitatul Maramureș chiar sub habsburgii. Transcarpatia este o făcătură recentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE