duminică, iulie 14, 2024
EDUCAȚIEAlo, alo! Despre comunism nu s-a auzit la Ministerul Educației?

Alo, alo! Despre comunism nu s-a auzit la Ministerul Educației?

Am aflat și eu cu mare nedumerire, ca tot românul, despre promulgarea Ordinului deMinistru al Educației privind aprobarea programei școlare pentru disciplina de studiu obligatorie Istoria evreilor. Holocaustul, clasa a XI-a/a XII-a, învățământ liceal. Acest Ordin a fost publicat pe data de 9 august 2023 în Monitorul Oficial, în pripă, pitit sub facila vacanță. Actul normativ prevede obligativitatea cursului sus menționat începând cu programa școlară a anului de învățământ 2023-2024.

Doamna Ligia Deca, profitând de „relaxare”, a luat-o înaintea tuturor și, ne-a înnobilat obligatoriu învățământul liceal cu o istorie a suferințelor. Parcă a picat de undeva de sus! Fără dezbatere și consultări publice, cum ar fi fost normal pentru ceva obligatoriu. Nu e în regulă!

Desigur că istoria evreilor din vremea holocaustului este cutremurătoare și demnă de a fi pildă spre nerepetare. Dar obligatorie? Atunci, doamna ministru Deca, vă întreb: pe când un curs obligatoriu în școli  sau măcar opțional de istorie la fel de cutremurătoare și pilduitoare spre nerepetare, acelor 50 de ani de comunism, pe care poporul român i-a trăit din greu? Da, mă refer la comunismul care nu este condamnat și interzis nicăieri în lume. Inclusiv la noi în țară, unde a făcut milioane de victime! Acel regim tiranic în care oamenii erau torturați, omorâți în bătăi, murind de frig și foamete la Pitești (închisoare a elevilor și studenților), Gherla, Aiud, Târgșor (închisoare a copiilor), Canal, Periprava, lagărul plutitor Bacul 4, Târgu Ocna, Cavnic, Sighetu Marmației, Oradea, Suceava, Galați, Râmnicu Sărat, Brașov, Ploiești, Baia Sprie, Văcărești, Jilava, Salcia, Strâmba, Stoienești-Saivane etc. împânzind toată țara de lagăre și temnițe.Acel regim tiranic unde au fost distruse definitiv familii. Secționate cu cruzime: cu membri condamnați, executați, deportați și în care urmașii lor au fost lipsiți de cele mai elementare drepturi. Unde nu puteau să urmeze o facultate sau o școală mai bună. Unde erau arătați cu degetul și batjocoriți în fața clasei. Un regim în care învățam la lumina lumânării și aveam program TV de două ore. Un regim al bruiajului și al cenzurii. Un regim al terorii, al fricii, minciunii, al odelor și propagandei rupte de orice realitate. Un regim din cauza căruia poporul nostru încă poartă stigmate. Un regim care a furnizat deopotrivă martiri și modele impresionante de viață și credință,demne de a fi studiu pentrutinerii de azi și de oricând.Așadar, pe când o dezbatere publică în acest sens doamna Deca?

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

 1. Dacă mă îngăduiți, mai bat și eu câmpii cum pot. Tocmai fiindcă era vorba despre altceva în articol, trag și eu spuza pe turta mea, „kicking and screaming”, cum ar zice nea Gigi.

  Asta fiindcă eu am învățat pe la protecția muncii („comuniștii” făceau asta înainte de orele de „atelier” din școală) că prima dată se scoate victima de sub influența noxei care a lovit-o. Iar Ro și mai tot globul nu sub „comunism” geme, de peste 30 de ani. Încercam să îi spun autorului că americanii (adică Stânga lor) au o listă impresionantă de crime și alte încălcări, iar eu văd doar un dialog al surzilor: ei nu se interesează de noi, nici noi de ei.

  Pe moment, am câțiva ani în plus sub Democrație decât sub „comunism”, dacă mă puteți crede. Și mai mulți ani de șomaj decât ani de muncă … la câțiva ani de pensionare (limită de vârstă). C-așa-i în … „comunism”.

  Tot ce zic eu este că nu văd Stânga și Dreapta vorbind, mai ales românii și americanii.

  • Din punctul meu de vedere, nu avem cum să rezolvăm prezentul și viitorul, dacă nu rezolvăm mai întâi trecutul. E ca și când stăm cu mortul ascuns în dulap și spunem că nu există moarte. Scuzată să-mi fie comparația! Știm bine câți oameni au murit atunci pentru credința în Dumnezeu. Vrem să ardem aceste etape și să blamăm repede doar democrația și mai ales capitalismul? Sigur că ambele au păcatele lor, nu puține. Dar să rezolvăm mai întâi trecutul nostru. Trebuie să ne împăcăm cu el, ca să putem redobândi poziția verticală. De aceea T R E B U I E să știe și generațiile viitoare despre crimele și persecuțiile înfiorătoare ale comunismului.

 2. Acusi o sa apara un articol in legea 217/2015 prin care orice opozitie fata de disciplina de holocaust de la scoala sa fie pedepsita. Stiti ca anul acesta(2023) a fost prima olimpiada nationala de holocaust evreiesc si daca nu spuneai cifrele care trebuie erai dat afara?
  Asa da libertate de expresie!

 3. Am aruncat o privire să văd cine este autorul.

  Vrea acesta să îl credem că aceasta a fost ideea unui ministru român al învățământului ? Că doar la noi s-a adoptat o asemenea decizie ?

  Ori mai bine să vadă dacă nu cumva e ordin mai de sus, unde să meargă să întrebe de ce nu se dă o atenție corespunzătoare „crimelor comunismului”. Nu-l întreb dacă n-ar vrea o listare și a crimelor Democrației, pentru moment.

  Bănuiala mea este că există temerea că lucrurile nu ar ieși așa cum s-ar aștepta lumea. Doar dacă nu insinuează autorul că vreunul din guvernanți are vreo tangență cu „comunismul”. Poate ar trebui să o dovedească, în acel caz, ca să nu calomnieze oameni într-una din puținele direcții unde s-ar putea să fie toți inocenți.

  • Există posibilitatea să citești și să nu înțelegi, dar există și posibilitatea să nu citești și să crezi că înțelegi. Tu din care variantă faci parte până la urmă? Altfel – nu cred că doar te faci că nu înțelegi…. Pari sincer.

   • Viață lungă, să aflăm toți.

    De înțeles, înțeleg atât cât a permis … Creatorul.

    Dvs. citiți ce sume pierdute au regăsit americanii la Întâi-Stătător și câte trilioane au pierdut (fără urmă) într-un poligon regulat cu cinci laturi (doar) ? Dvs. … cum înțelegeți ?

    Dar ce listă de crime au adunat americanii (care n-au cunoscut „comunismul”) ați aflat deja ? Că de înțeles sigur veți înțelege (după mine).

    Înțelegeți unde nu mai ajunge autorul ?

    • Faceți o confuzie! Nu cred că în articol este vorba despre americani. Articolul tratează cu totul alt subiect. Un Ordin de ministru, până la urmă, din România. Autorul se referă exclusiv la ceea ce a suferit poporul Român. Pare că nu aveți nici în clin, nici în mâneca, cu acest subiect – comunismul – ceea ce mă facă să ghicesc din două una: ori sunteți prea tânăr pentru a fi prins vreo fărâmă din regimul comunist, ori proveniți din altă țară, unde nu a existat comunism. Înțelegeți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE