ACTUALITATEALEGERI SUA 2020: Trump sau Biden? Luptă umăr la umăr între cei...

ALEGERI SUA 2020: Trump sau Biden? Luptă umăr la umăr între cei doi candidați, rezultatele se schimbă de la oră la oră

ACTUALIZARE 05.11/06:30 Tensiune și incertitudine în ceea ce privește rezultatul alegerilor din SUA, presa internațională anunțând atât apropierea democratului Joe Biden de un minim necesar de electori care să-l trimită la Casa Albă, cât și faptul că lucrurile nu sunt încă pierdute nici pentru Donald Trump.

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane de marţi Joe Biden a obţinut victoria în statul cheie Michigan, conform proiecţiilor posturilor CBS, CNN şi NBC, informează EFE, informează Agerpres.

Astfel, cu cei 16 delegaţi pe care Michigan îi acordă în Colegiul Electoral, Biden ajunge la un total de 264 de voturi faţă de 214 de care beneficiază Trump. Câştigătorul are nevoie de 270 de voturi ale Colegiului electoral.

Echipa lui Trump a anunțat deja că va contesta numărarea votului din Wisconsin, va cere renumărarea și verificarea voturilor.

ACTUALIZARE 20:20 Rezultatele întârzie să apară, iar surse din interiorul campaniei lui Donald Trump afirmă că totul va fi decis la Curtea Supremă.

Campania republicană a anunțat că va cere o renumărare a voturilor în Wisconsin, acolo unde Biden are un mic avans.  În Michigan există suspiciuni, după ce la interval de câteva ore, au fost numărate aproximativ 140.000 de voturi primite prin corespondență, absolut toate în favoarea lui Joe Biden.ACTUALIZARE 16:40
La această oră, candidatul democrat Joe Biden a recuperat dezavantajul în două state cheie, Wisconsin și Michigan, având chiar și un mic avantaj față de Trump.

Astfel, în Wisconsin, după numărarea a 95% din voturi, Biden conduce cu 49,6% vs 48,9% al președintelui. În această dimineață, Biden avea un deficit de 3,6% față de Trump.

În Michigan, după 94% dintre voturile numărate, Biden are 49,4%, față de 49% al lui Trump. Acum câteva ore, Trump avea un avans de peste 8% față de rivalul său, în acest stat.

Dacă ar câștiga aceste două state, Biden ar acumula 264 de electori, la doar 6 de ținta de 270. Acești 6 electori pot veni din Nevada, acolo unde Biden a condus cursa și este favorit.

Dacă pierde în Michigan, Trump va pierde și alegerile, deoarece restul statelor unde poate  câștiga: Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord nu îi vor oferi decât maxim 51 de electori, ceea l-ar duce la 267, cu trei mai puțin decât minimul necesar pentru a-și păstra funcția.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

ACTUALIZARE 15:20 Rezultatele alegerilor din Statele Unite se amână. În mod uimitor,  cele șapte state în care nedeclarate, cheie pentru rezultatul final, au rămas în incertitudine.

Președintele Trump a declarat că a prevăzut acest scenariu, în care dacă nu vor câștiga, democrații vor duce bătălia la Curtea Supremă de Justiție. El spune că au pregătit acest scenariu prin îndemnarea alegătorilor să voteze prin corespondență, situație cu care statele nu au fost pregătite.

„Știau că nu pot câștige, așa că mergem în instanță. N-am spus prevăzut asta? Am spus asta încă din ziua în care am auzit că vor trimite zeci de milioane de buletine”, a declarat Trump.

ACTUALIZARE 09:40 Președintele Donald Trump a ținut o conferință de presă extraordinară, în care a anunțat că „Un grup trist de oameni încearcă să fure voturile”, dar că nu va permite asta.

El afirmă că democrații vor să amâne rezultatele alegerilor și amenință că se va adresa Curții Supreme.

„Este cea mai târzie conferință de presă a mea. Vreau să mulțumesc poporului american pentru voturile lor. Un grup trist de oameni încearcă să fure voturile. Nu vom permite asta. Ne pregătim pentru o petrecere mare. Numai că, dintr-o dată, numărătoarea voturilor s-a oprit. Am câștigat Texas, Ohio, Florida. Este foarte clar că am câștigat Georgia, iar ei nu adaugă aceste voturi la calculele finale. Am câștigat Carolina de Nord, foarte clar. De Arizona nici măcar nu avem nevoie, dar este un stat pe care îl putem câștiga. Cel mai important, câștigăm Pennsylvania la peste 700 de mii de voturi. În Michigan avem peste 300 de mii de voturi, Wisconsin. Nici măcar nu avem nevoie de toate aceste state!
Dinr-o dată, totul s-a oprit și ei vor să meargă la Curtea Supremă. Aceasta este o fraudă, o rușine pentru America. Ne pregăteam să câștigăm alegerile, de fapt, AM CÂȘTIGAT ALEGERILE. Vrem ca toate voturile să se oprească. Mergem la Curtea Supremă”, a spus el, citat de Fox News.

ACTUALIZARE 08:22 Joe Biden spune că „Suntem pe drumul cel bun care duce la câștigarea alegerilor. Va trebui să fim răbdători. Nu va fi terminat până ce nu va fi numărat fiecare vot”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

ACTUALIZARE 08:00 Președintele Trump a declarat pe Twitter: „Suntem în frunte, cu mult, dar ei încearcă să fure alegerile. N-o să-i lăsăm niciodată. Nu se mai poate vota după ce urnele au fost închise!”

ACTUALIZARE 07:50 Trump a câștigat statele Pennsylvania, Carolina de Nord, Virginia, New Jersey. Tabăra Republicană anunță victorii și în Kansas, Dakota de Sud și Florida.

ACTUALIZARE 07:20 Cursa dintre cei doi candidați este strânsă. În timp ce BBC îl dă în frunte pe Biden, cu 205 electori față de cei 136 ai lui Trump, cei de la Breitbart oferă un scor mult mai strâns: 213 la 205. Reamintim că pentru a câștiga, un candidat are nevoie de 270 de electori.

Donald Trump pare să fie în față în statul Florida, cheie pentru alegeri, dar autoritățile nu anunță rezultatele finale, conform senatorului Marco Rubio.

La casele de pariuri, șansele ca Trump să fie reales au crescut exponențial, în ultimele ore.

ACTUALIZARE 04.11/06: 30  Votul pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final, însă câștigătorul ar putea să fie anunțat doar după câteva zile. Până atunci, presa internațională anunță rezultate parțiale.

Donald Trump, câștigător în Kansas, Missouri şi Nebraska

Președintele american Donald Trump este dat câştigător în Kansas, Missouri şi Nebraska, trei state care ar putea să îi aducă 21 de electori, potrivit CNN, Fox News, NBC şi New York Times, informează AFP, citată de Agerpres.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În total, la ora 03:40 GMT, candidatul republican Donald Trump a obţinut 115 -116 electori.

Joe Biden, anunțat câștigător în New Hampshire

Fostul vicepreşedinte Joe Biden a câştigat marţi seară scrutinul în statul New Hampshire, potrivit canalelor de televiziune NBC şi CBS, relatează AFP. Victoria îi asigură patru electori suplimentari, ridicând numărul lor total la 135 în jurul orei 03.30 GMT.

ACTUALIZARE 23:00 Indicele Dow Jones s-a deschis dimineața la 26,922 și s-a închis la ora 16:00 EST la 27,478 (o creștere de 2.06%). De obicei este un semn că președintele în funcție va fi reales, scrie Gabriel Purcăruș.

ACTUALIZARE 22:05 Un sondaj publicat pe Twitter  îi dă pe republicanii lui Trump în avantaj în Florida.

Republicani: 3,902,530 voturi (38.9%)
Democrați: 3,779,989 voturi (37.7%)
Alții: 2,324,888 voturi (23.2%)


ACTUALIZARE 21:05
Republicanii domină copios votul din Florida și au cu vreo 120.000 mai multe voturi decât Democrații. Vești similare vin și din Arizona. Nu sunt încă vești din Rust Belt (Michigan, Wisconsin, Minnesota, Pennsylvania) – Trump e obligat să câștige măcar unul din aceste state.

În Pennsylvania sunt cozi uriașe și diverse probleme (observatori republicani respinși la secțiile de vot, mașini de citire a votului care se blochează etc). Tot în Pennsylvania, sunt vești că s-a mobilizat comunitatea Amish să vină în număr mare la vot (sunt 89.000 votanți eligibili), dar de data asta în mod excepțional vor veni și feneile Amish, care în mod tradițional nu se prezintă la vot.

Prezența la urne este record: peste 100.000.000 de americani au votat, fie prin corespondență, fie în persoană.

ACTUALIZARE 21:00 În statul Florida, la două ore jumătate de la deschiderea urnelor prezența masivă la vot a Republicanilor a anulat avantajul inițial de 105.000 voturi Democrate din votul anticipat/prin corespondență. Acum Republicanii au un avans de circa 9000 voturi față de Democrați.

S-au închis primele secții de votare (Dixville Notch și Millsfield, New Hampshire) și s-au numărat primele voturi: Trump 16, Biden 10.

Acestea sunt două mici localități care votează în mod tradițional în marțea alegerilor la ora 00:00.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Pe 3 noiembrie, Statele Unite vor afla cine le va fi președinte în următorii patru ani. De o parte, îl avem pe actualul lider de la Casa Albă, Președintele Donald J. Trump, iar competitorul său este fostul vice-președinte al erei Obama, Joseph Robinette Biden.

R3Media va încerca să vă țină la curent cu noutățile, în funcție de informațiile pe care le vom primi în timp real, din Statele Unite ale Americii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...