joi, septembrie 12, 2024
ACTUALITATEEditura Contra Mundum lansează alternativa la educația modernă: manuale de Istorie și...

Editura Contra Mundum lansează alternativa la educația modernă: manuale de Istorie și Geografie clasică!

Într-o lume cu valori tot mai volatile, educația copiilor a fost supusă unui asalt fără precedent: practic, copiii nu mai învață istoria și geografia pe care o știm cu toții, ci una „alternativă”, ca și manualele.

În acest context, cererea și nevoia pentru carte clasică a devenit tot mai acută. În acest context, Editura Contra Mundum a lansat o nouă colecție de carte intitulată „Educație Clasică”, care se adresează părinților și copiilor care doresc o reîntoarcere la pilonii de bază ai unei educații sănătoase.

Primele două apariții ale colecției sunt: „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, profesor la începutul secolului XX la școala creștină clasică Calvert. Cartea a funcționat ca manual pentru ciclul primar, iar în ultimii ani a fost redescoperită și folosită pe scară largă de homeschoolerii americani, dar nu numai. Pentru a răsfoi această carte și a o cumpăra, faceți click aici.

Cea de-a doua apariție este „Geografie elementară” de Charlotte Mason, lucrare apărută spre finalul secolului XIX și scrisă de cea mai celebră educatoare britanică, inspiratoarea celebrelor bone „engleze”. Manualul este o capodoperă în adevăratul sens al cuvântului, prin concizia, simplitatea și frumusețea limbajului. Mai mult, doamna Mason îmbină geografia cu poezii semnate de nume celebre (Shakespeare, Coleridge) pentru a le stârni copiilor gustul pentru cultura serioasă. Pentru a răsfoi acest manual și pentru a-l achiziționa, faceți click aici.

Colecția constă în manuale clasice, care s-au impus de-a lungul vremii și și-au păstrat intacte prospețimea și valoarea. Sunt manuale acreditate de tradiție, care au funcționat zeci și, în unele cazuri, chiar sute de ani ca repere fundamentale pentru copii. În ultimii ani, multe dintre ele au fost redescoperite și folosite de părinții exasperați de o școală care îi sufocă, îi plictisește și, de multe ori, îi îndobitocește pe copii, iar acum editura Contra Mundum le aduce pentru prima oară pe piața românească, după ce s-au bucurat de un succes deosebit pe piața homeschoolerilor americani.

Manualele din colecția „Educația clasică” sunt scrise într-un limbaj foarte accesibil, prezentând informațiile într-o structură logică și ordonată care facilitează învățarea și stârnește curiozitatea naturală a copilului. Ele pot fi studiate fără nicio dificultate, ba chiar cu foarte multă plăcere, alături de un părinte, dar unui copil relativ înzestrat nu îi va fi deloc greu să se descurce de unul singur. De asemenea, ele pot fi studiate și în clase, deoarece multe dintre ele au fost concepute și au fost folosite în vechile școli de educație creștină-clasică.

Cărțile din colecția „Educație clasică” sunt gândite, indiferent de confesiunea autorilor, plecând de la ideea că lumea noastră are o ordine naturală dată, fiindcă în spatele ei există un Dumnezeu care a creat-o. Drept urmare, ele încurajează în primul rând căutarea Adevărului, Binelui și Frumosului, drept scop ultim al unei educații de calitate, iar în secundar formarea unei culturi solide.

Manualele de „Educație Clasică” pun în evidență un model de formare a copilului în care virtuțile intelectuale sunt inextricabil legate și dependente de virtuțile morale, ținând cont de de avertismentul ducelui de Wellington după care „educația fără morală nu va face decât diavoli inteligenți”.

Inutil poate să mai precizăm că volumele din această colecție nu sunt atinse sub nicio formă de corectitudine politică, ecologism, relativism și alte razne moderne, repere obligatorii în programele și curriculele mereu în schimbare, care au deformat și distrus educația bună de altădată.

Din acest punct de vedere întoarcerea la trecutul educațional nu reprezintă un simplu paseism ci o strategie de salvare a copiilor noștri din fața unui tăvălug care îi nivelează și îi usucă intelectual și sufletește.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Foarte bună inițiativa, felicitări! La cât mai multe titluri!
    Arată și bine, cu un aer clasic dar totodată sofisticat, și au și un preț accesibil. Poate chiar ar merita (și) câteva ediții mai scumpe dar cartonate, de colecție. Sigur va prinde și la noi homeschoolingul, măcar ca “supliment”, dacă nu chiar ca alternativă, având în vedere declinul continuu al învățământului.

    Aveți deja un plan și pentru următoarele titluri? Vor fi doar manuale sau și propriu-zis opere clasice? Veți avea în vedere și autori români, mai apropiați sufletului nostru? Mă gândesc că ar fi inedită reînvierea unor manuale interbelice, de exemplu. Poate și unele titluri istorice de Giurescu, ca antidot la Boiaismele care ni se tot vâră pe gât.

    Veți avea în vedere și dezvoltarea trupească? Poate sună nepotrivit și superficial dar în fond mens sana in corpore sano. Fizicul noilor generații a început să fie dezlânat, deopotrivă firav și dolofan, ori asta nu-i sănătos nici fizic, nici psihic. N-or fi făcut sport organizat strămoșii, cu atât mai puțin culturism, dar aveau oricum infinit mai multă activitate fizică și doar din munca câmpului. Acum pentru mulți copii nici “bunicii” nu mai înseamnă o miriște pe care să zburde liberi măcar, ci doar un alt cartier. S-ar putea face multe tocmai la școală (a se vedea, de exemplu, cazul liceului La Sierra din California, din 1962), dar ce interes ar avea?
    Și articolul lui Ionuț Tudose cu cele peste 100 de jocuri ale copilăriei ar putea reprezenta un capitol tare bun, dacă nu chiar o carte. Temeinic detaliată și frumos ilustrată, ar putea deveni chiar un manual în sine. Le-ar da idei și părinților și copiilor deposedați de smartphone și forțați să se miște să-și astâmpere plictiseala.

  2. Domnule Șomănescu,

    M-am uitat, n-am văzut (deocamdată) nimic pe științe exacte. Dar poate n-am văzut eu …

    Mulțumesc.

    P.S.

    Altminteri, n-am prea înțeles. Sunteți numiți „rusnaci” ? Dvs. ? Ori cine ? Dvs. sunteți și „talibanii” (din cauza religiozității) ? Fiindcă editura pare proreligie ? Există talibani proruși (după ce-au pățit, săracii …) ?

    N-am înțeles.

    Dar sper să convingeți vreun colaborator să scrie pe teme de gramatică. Să știe tot românu’ (de pildă) că vocativul se separă prin virgulă/irgule. Nu de alta, dar altminteri se poate înțelege altceva (inclusiv nimic).

  3. Talibanii de maine au manuale acum hahaha
    Rusnacilor v-ati gasit prostii sa puna botul la porcariile astea. 70% niste dobitoci ramasi in evul mediu

    • Studiati voi astia progresistii ce vreti, cine va opreste? Dupa cum nimeni nu ar trebui sa ne opreasca pe noi, astia inapoiatii, retrograzii, din evul mediu, sa studiem ce vrem, nu? Iar titulatura de taliban nu stiu cui i se potriveste mai tare. Citeam zilele trecute comentariile la un articol, nu aici, din care majoritatea ar vrea sa ne dea foc la biserici, sa ne arda pe rug pe noi, crestinii ortodocsi.Citeam si ma ingrozeam. Sarmanii…… daca ati cunoaste si voi frumusetea Ortodoxiei! Dar, mai este timp. Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului( si a mea, si a dumneavoastra, a oricui) ci sa se intoarca si sa fie viu. Iertare daca am suparat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE