ACTUALITATEAlegeri Parlamentare în Republica Moldova: PAS depășește 50 de procente, comuniștii au...

Alegeri Parlamentare în Republica Moldova: PAS depășește 50 de procente, comuniștii au în continuare un cuvânt de spus, iar AUR are sub un procent

ACTUALIZARE 12.07.2021: Rezultatele preliminare după numărarea a peste 99% din procesele verbale ne arată victoria categorică a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 52,49%.

Acesta este urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), format din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care a obținut aproximativ 27,39%.

Singura formațiune politică care ar mai intra în Parlament, ar fi partidul ȘOR, cu 5,78% din voturi.

O surpriză a alegerilor ar fi faptul că Blocul Electoral „Renato Usatîi” (format din cele două partide politice înființate de afaceristul Renato Usatîi: Partidul Nostru și Partidul Patria) nu va accede în Parlament, întrucât a obținut 4,11%. Același Rento Usatîi a obținut la alegerile prezidențiale de anul trecut locul al III-lea, cu aproape 17 procente.

La primele sale alegeri peste Prut, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu trece de un procent, obținând 0,49%.

sursă foto: stiri.md

Știrea inițială: Duminică, 11 iulie, au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar pentru prima oară, la scrutin participă și o formațiune asumat unionistă, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), la urne fiind așteptați 3 282 837 de cetățeni cu drept de vot.

Pentru acest scrutin electoral, au fost organizate 2.150 de secții de votare, dintre care 150 de secții vor fi deschise pentru cetățenii aflați peste hotare, din care 12 în România.

Totodată, 41 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), Tighina şi unele localități ale raionului Căușeni.

Conform sondajelor, principalul favorit este Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), cel care a susținut-o pe Maia Sandu în funcția de președinte.

„Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS.

Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon este văzut ca principalul adversar. Alianţa dintre Vladimir Voronin şi Igor Dodon ce a părut pentru un timp puţin probabilă a mizat în campanie pe un discurs pe un discurs anti-european şi pe necesitatea unei relaţii bune cu Rusia. „Împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge!” este mesajul de campanie al alianţei, scrie Mediafax.

Partidul „ŞOR” este formaţiunea condusă Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul furtul miliardului. Partidul a mers în campanie pe un discurs apropriat ca mesaj de Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor. Partidul promovat prin canalele media deţinute a dus şi o campanie de minimizare a impactului pe care ăl are corupţia. Formaţiunea mergeîn alegeri cu sloganul „Noi lucrăm pentru oameni”.

Blocul electoral „Renato Usatîi”. Este condus de Renato Ustaîi, primarul oraşului Bălţi. Usatîi insistă că Moldova trebuie să rămână neutră. Blocul electoral „Renato Usatîi” participă în campanie cu sloganul „Mână de fier în mănuşă de catifea”.

Platforma DA, condusă de fostul ministru de interne şi candidat la primăria Chişinăului, Andrei Năstase, a evoluat în paralel cu PAS şi are un discurs similar. Cele două formaţiuni au şi mers împreună la alegeri şi au fost partenere de guvernare.Sloganul de campanie al Platformei DA este „Fapta bună ne adună”. Sondajele de opinie plasează acest partid la limita pragului electoral, relatează Veridica.

Senatorul AUR, Sorin Lavric, a lansat un mesaj electoral de la Mărășești, în care vorbește despre necesitatea Unirii celor două state românești.

„Mă aflu aici la Mărăsești ca să vă îndemn ca duminică să mergeți la vot și să votați pentru unirea românilor. Vă rog din inimă să mergeți să votați, să vă gândiți că a venit clipa în care trebuie să tăiați nodul gordian.

Nu vă mai mulțumiți cu jumătăți de măsură. Jumătatea de măsură în clipa de față este coexistența a două state românești. Suntem un singur neam și trebuie să ne întoarcem unii către ceilalți.

Calea cea mai eficientă și simplă ca să intrați în UE este să vă uniți acum, în următorii ani, cu România.

Singurii care vor să vă sprijine suntem tot noi, pentru că suntem același popor. Vă spun asta ca român având sânge basarabean în vine.

Votați AUR și lucrurile vor căpăta o tentă de miracol!”, a spus senatorul AUR, Sorin Lavric.

Primele rezultate ale alegerilor vor fi anunțate la ora 22:00.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...