ACTUALIZARE 22:00
Comisia Europeană (CE) a anunțat, luni, că va finaliza în curând contractul cu compania Pfizer pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin, anunță Agerpres.
Știrea inițială
Vaccinul anti-covid dezvoltat de Pfizer se bazează pe o tehnologie care nu a fost niciodată testată pe oameni, în organismul voluntarilor fiind injectate mici fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager, transmite AFP, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, la ora actuală, niciun vaccin cu ADN sau cu ARN nu a fost încă aprobat pentru utilizare pe pacienţi umani. Vaccinuri cu ADN există deja pentru uz veterinar: pentru cai, câini şi somoni.
Reacția AFP survine după ce compania Pfizer a anunțat, luni, că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea covid.
Vaccinurile convenţionale pot să conţină virusuri inactive (poliomielită, gripă), virusuri atenuate (rujeolă, febră-galbenă) sau pur şi simplu anumite proteine, denumite antigeni (hepatita B).
„În cazul grupului Pfizer şi al partenerului său german BioNTech sau al companiei Moderna, care foloseşte aceeaşi tehnică, dar care nu a anunţat deocamdată rezultatele studiului său clinic de fază 3, în organismul voluntarilor sunt injectate mici fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager, o moleculă care “spune” celulelor corpului uman ceea ce trebuie să sintetizeze pentru a se proteja”, scrie AFP.
Ulterior, potrivit sursei citate, ARN-ul mesager introdus în vaccin se inserează în celule şi preia controlul asupra acestor “maşinării” pentru a fabrica un antigen specific noului coronavirus: “spinii” coronavirusului, vârfurile sale deja uşor de recunoscut şi care se află la suprafaţa lui, permiţându-i să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra.
Vaccinurile bazate pe ARN mesager trebuie să fie stocate la temperaturi foarte joase. În cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer, temperatura de stocare este de minus 70 de grade Celsius.
După cum a relatat R3Media, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România se așteaptă să primească prima tranşă de vaccin anti-COVID în primul trimestru al anului viitor, arătând că primii care vor beneficia de vaccinare vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc, urmând ca vaccinarea întregii populaţii să înceapă cel mai devreme în primăvară.
Și dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a anunțat recent că o să se apeleze la ajutorul Armatei, deoarece nu este posibil ca medicii de familie să reușească să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin din momentul producerii până la administrare rezistă doar 17 zile, el trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică este păstrat doar 10 zile, după care în 7 zile trebuie administrat.