luni, octombrie 2, 2023
OPINIIZidurile au căzut

Zidurile au căzut

La Timișoara, la întrunirea ITO 2023, au fost organizate conferințe în care s-a atins și tema traficului de droguri și a celui de carne vie. Mitropolitul Banatului, IPS Ioan, a lansat mesaje emoționale, chemând tinerii să facă zid viu pentru a proteja pe cei amenințați în aceste spețe.

Nu-i rău că la asemenea evenimente se ating aceste subiecte. Nu-i însă nici suficient, ba chiar poate fi doar o ocazie cu care Pilat se spală pe mâini: iată, reprezentanții sistemului care ar trebui să ne furnizeze „siguranță națională”, „pază și protecție”, „încredere”, vin și vorbesc tinerilor despre aceste flageluri. Biserica ia aminte la aceste fenomene. Oameni responsabili cărora le pasă, nu? Să avem, așadar, încredere în ei.

Doar că nu e așa. Mai pe placul lui Dumnezeu ar fi fost, poate, ca reprezentanții marilor instituții de pază și ordine să fi venit în sac și să-și toarne cenușă-n cap. Să facă pocăință și să-și ceară iertare că România tine să devină, din ce în ce mai mult, o narco-țară. Nu, aceste fenomene nu sunt niște dezastre naturale, ele sunt cu totul și cu totul „manmade”, făcute cu mâna omului. Și nu pot avea amploare decât acolo unde, din diverse motive ce pot merge de la incompetență, nepăsare, complicitate, instituțiile statului au capotat.

Cred că deja în fiecare zi vedem știri cu accidente provocate de „șoferi” drogați. Iar acestea sunt totuși extremele. Acesta este un uriaș eșec al instituțiilor. Cât de ridicol să fii în acest context să ții conferințe tinerilor despre cum combați tu traficul de droguri? Sau să dau sfaturi tinerilor să nu se drogheze?

Nici apelurile emoționale nu ajută în această situație. Zidurile țării s-au prăbușit, iar în fața narco-securiștilor și narco-traficanților trupușoarele unor miei nevinovați nu vor ține loc de apărare. Dacă mai au ceva influență sau vocație, poate că îndemnul acesta este mai degrabă pentru păstori, nu? De ce trimiți mieii să salveze oile, când pilda este despre PĂSTORUL care-și pune sufletul pentru oile sale?

Nu vreau să fiu înțeles greșit. E bine că e ITO. E bine că se discută aceste teme și în context bisericesc. Dar e mult prea puțin cum se face. Să nu devină totuși aceste evenimente momente de spălare și înnălbire a celor care sunt responsabili pentru dezastrul în care ne aflăm. Să nu fim ușuratici și să conștientizăm că da, e un flagel, o nenorocire de obște, echivalentă molimelor letale din trecut… doar că mult mai păguboasă, căci implică mulți, mulți complici și multe conștiințe vinovate…

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate