vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEVREMEA | Prognoza meteo pentru săptămâna 26 aprilie - 2 mai: Cum...

VREMEA | Prognoza meteo pentru săptămâna 26 aprilie – 2 mai: Cum va fi vremea de Paști

Săptămâna Mare pentru creștinii ortodocși, cea care ne duce spre marea sărbătoare a Învierii Domnului, aduce o vreme cu alternanțe importante. Astfel, inclusiv la nivel sinoptic trecem foarte rapid de la dominația unor centri barici de presiune ridicată (anticiclonică) la avansul unor nuclee depresionare dinspre Mediterana care vor aduce și precipitații. Aceeași alternanță o vom vedea și la nivelul maselor de aer, astfel că, la începutul săptămânii avem parte de o nouă coborâre de aer polar maritim (pe direcție NV – SE), care ne va menține într-un regim termic mai rece decât normal, pentru ca, începând de joi, dinspre N Africii să urce spre țara noastră (direcție de deplasare SV – NE) o masă de aer tropical care va aduce temperaturi de vară, mai ales în ultima zi din aprilie.

Luni, 26 aprilie:

Minimele nopții au valori cuprinse, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 7 grade, cu ceva valori ușor mai ridicate, spre 9 – 10 grade, în NE extrem al Dobrogei. În zonele montane nu trecem de 1 – 3 grade, iar pe creste putem avea valori negative, de la –1 spre –3 grade.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea avem maxime de 18 – 20 de grade (valori normale pentru data din calendar), în nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vorbim de maxime sub ceea ce ar trebui, cu doar 10 – 12, 13 grade. În zonele montane va fi frig, cu doar 6 – 8 grade, iar pe creste doar 2 – 3 grade.

Precipitații sunt așteptate prin sudul Banatului, prin Transilvania, prin zonele montane, prin Muntenia și Dobrogea. Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane unde predomină ninsorile. Cantități mai importante se pot atinge în nordul Moldovei și al Orientalilor (7 – 10 l/mp).

Marți, 27 aprilie:

Minimele pleacă de la valori de –1 spre 1 grad prin nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane (cu –7, –9 grade pe crestele Orientalilor), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, nordul Banatului, Crișana se ating 4 – 5 grade. În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valorile de temperatură de peste noapte ajung la 7 – 9, 10 grade.

Maximele mai pierd câte un grad, două, la nivelul întregii țări, astfel că la nivelul întregii țări vorbim de temperaturi de doar 11 – 13 grade. Ceva mai cald va fi prin Banat, Oltenia, sudul Munteniei și al Dobrogei, unde mercurul din termometre urcă spre 14 – 16 grade. În zonele montane nu vorbim de valori mai mari de 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, regiuni unde se pot acumula și 5 – 10 l/mp. Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane unde predomină ninsorile.

Miercuri, 28 aprilie:

Noaptea de marți spre miercuri aduce minime de 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului și centrului Moldovei, unde ne oprim la 2 – 3 grade, respectiv zonele montane, unde avem valori de la –1 spre 1 grad.

Maximele rămân sub normalul perioadei, cu valori de 10 – 12, 13 grade prin bună parte din Oltenia, nordul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, pentru ca în restul zonelor țării să ajungem la 15 – 17 grade, posibil un 18 – 20 de grade prin sudul extrem al Munteniei, Transilvania, și Crișana. În zonele montane se ating 6 – 8 grade, cu 2- 3 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului centrului Moldovei. Cantități mai importante (5 – 10 l/mp) sunt posibile prin Meridionali, nordul Olteniei, Apuseni.

Vor fi ploi, cu excepția zonelor montane, unde în prima parte a zilei avem parte și de lapoviță și ninsori.

Joi, 29 aprilie:

La nivelul întregii țări, minimele vor fi cuprinse între 7 și 9, 10 grade (prin Crișana și Banat sunt posibile chiar valori de 11 grade), în timp ce în zonele montane dar și deluroase din Muntenia și Moldova ne oprim la 4 – 6 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Se încălzește semnificativ peste zi, astfel ca se vor atinge maxime de 19 – 21, 22 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat sunt posibile chiar și 23 – 24 de grade. Și în zonele montane cresc temperaturi, ajungem la 14 – 15 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Condiții de precipitații slabe avem prin bună parte din țară, dar cantități ceva mai mari (10 – 15 l/mp) sunt posibile prin Crișana și Maramureș. Vor fi ploi însoțite și de tot alaiul de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni).

Vineri, 30 aprilie:

Dacă prin Banat și Crișana minimele ajung chiar la valori de 14 – 16 grade, în restul țării minimele nopții nu urcă mai sus de 9 – 11, 12 grade, Pe crestele montane ne oprim la 2 – 4 grade.

Vorbim de o zi în care am putea atinge primele maxime de vară la nivelul țării noastre, asta prin sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, regiuni unde mercurul din termometre ajunge la 25 – 26 de grade. În restul țării vorbim de valori de 21 – 23 de grade, cu 14 –1 6 grade prin zonele montane (5 – 7 grade pe creste):

Ploile continuă în cea mamare parte a țării, cu excepția SE Olteniei, Muntenia și Dobrogea. Cantități de 10 – 20 de l/mp sunt posibile prin Apuseni, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și sudul Moldovei. Vor fi ploi și furtuni care pot deveni chiar periculoase.

Continuarea prognozei pentru ziua de Paști este aici.

Legături utile:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: 
Patreon.com/PrognozeMeteo.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE