Scandalul Bîstroe intră într-o noua etapă, informează Digi24.
Comisia Europeană începe săptămâna viitoare, pe 1 martie, un control în zona Bîstroe. „Miercurea viitoare, la 1 martie, am o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene care va face un tur al tuturor porturilor ucrainene, căreia i-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi (…) pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bîstroe. Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a spus Adina Vălean la Antena 3.
Adina Vălean, Comisar European pe Transporturi: Miercuri, de 1 martie, avem o echipă care face o tură a tuturor porturilor din Ucraina și am mărit mandatul să verifice lucrările de pe Bîstroe. Rezultatele le vom avea în 7-10 zile.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
În paralel cu măsurătorile făcute de specialiștii Comisiei Europene, autoritățile din România și din Ucraina vor purta o nouă rundă de discuții.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Sigur că vom primi și acordul Ucrainei de a intra pe canalul Bîstroe cu navele domnului ministru Grindeanu, care pot verifica adâncimea de pe canal, și ne vor oferi toate detaliile de care avem nevoie pentru a lămuri această situație”.
Poziția Comisiei Europene
Într-un punct de vedere trimis săptămâna trecută, Reprezentanța din România a Comisiei Europene precizase că e la curent cu discuțiile despre canalul Bâstroe și că a cerut un punct de vedere din partea Ucrainei pe acest subiect.
„Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării.
Prin urmare, Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare din partea autorităților ucrainene. Ministerul Transporturilor din Ucraina a răspuns că, într-adevăr, efectuează dragaj operațional (de întreținere) la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe Dunăre, pentru a garanta siguranța navigației. Cu toate acestea, Ucraina a negat că ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore pe brațul Chilia al Dunării sau pe Canalul Bâstroe. În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante.
Vineri, 17 februarie 2023, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat că „pescajul navelor care trec prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m”.
Comisia a solicitat informații suplimentare din partea ambelor părți, pentru a evalua mai bine situația de pe teren.
Trebuie subliniat faptul că secțiunea în cauză nu face parte din rețeaua TEN-T. Comisia dorește să clarifice faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat”, preciza Anca Păduraru Purtătoare de cuvânt, Consilier Politic a Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Reamintim că partea ucraineană a recunoscut mărirea adâncirii Canalului Bâstroe, într-un comunicat, după ce inițial negase.
A ieșit la iveală faptul că Ucraina pregătește lucrări și pe brațul Chilia, pe care l-a declarat „cale navigabilă interioară”, pe o porțiune.