ACTUALITATEVremea în decembrie: ninge de Crăciun? Avem Revelion cu zăpadă?

Vremea în decembrie: ninge de Crăciun? Avem Revelion cu zăpadă?

Probabil cea mai dificil de realizat estimare meteo lunară, nu numai pentru pasionații de meteorologie ci și pentru meteorologii de profesie. Nu neapărat din motive sinoptice, ci pentru simplu fapt că, de prin octombrie, prima și cea mai importantă întrebare de pe buzele tuturor este: ninge de Crăciun? Avem zăpadă de Revelion? O să mai avem ierni ca în copilăria noastră?

Articolul de față nu își propune să dea răspunsuri certe, dar măcar să aducă câteva vești bune. Dătătoare de speranțe.

Context sinoptic:

Decembrie este o lună care în România avem din plin influența anticiclonului est-european (Siberianul, cum i se spune pe furiș) dar și o activitate a ciclonilor (depresiunilor) mediteraneeni care ajung des la noi în țară. Cuplajul perfect al acestor două elemente este cel care generează și primele fenomene de viscol, prin Câmpia Munteniei, Dobrogea și estul Moldovei.

Cam aceasta este situația sinoptică și a lunii decembrie 2020. Avem un anticiclon foarte puternic desfășurat Urali și Scandinavia, în timp ce vestul Europei se află sub acțiunea unui sistem de joasă presiune care reușește să se mențină activ suficient de mult timp. Configurația celor doi poli de presiune aduce un transport de aer rece pe vestul Europei iar spre est, inclusiv în zona țării noastre avem parte de o circulație sudică cu aer cald.

Ne aflăm însă într-un tipar La Nina, iar asta va face ca lucrurile, cel puțin în ultima decadă a lui decembrie, să se schimbe și să avem o dinamică care să favorizeze iarna. Astfel, anticiclonul din NE continuă să crească, iar circulația maselor de aer spre țara noastră se va face din direcție N, E.

Tot în decembrie ne uităm și la vortexul polar. Un vortex polar care este extrem de puternic, și, cu cât este mai puternic, cu atât mai mult orice destabilizare a sa printr-un SSW (Sudden Stratospheric Warming) ar putea fi acel semnal prin care emisfera nordică să se pregătească de fenomene de iarnă severe.

Temperaturi:

Cele mai noi rulări ale ECMWF consideră că luna decembrie va fi una care, la final, va fi caracterizată de abateri termice pozitive care vor ajunge la un +0,5 grade față de normalul climatologic.

Defalcat pe săptămâni, avem cam așa: săptămâna 07 – 13 decembrie cu abateri care or ajunge la +2 spre +4 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei unde vom avea valori normale de temperatură. Și săptămâna 14 – 20 decembrie va fi una caldă, cu abateri pozitive de la 1 spre 3 grade, pentru ca în săptămâna Crăciunului să ajungem la valori normale de temperatură prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, în timp ce în restul țării va continua să fie mai cald, cu abateri de la +1 spre +3 grade. Ultima săptămână din an aduce valori normale de temperatură la nivelul întregii țări.

Precipitații:

Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor avea parte de o lună decembrie foarte bogată în precipitații, în timp ce prin nordul Transilvaniei, al Maramureșului și al Moldovei putem vorbi de un ușor deficit. În restul țării vom avea precipitații în normele climatologice ale perioadei.

Mare parte din acest surplus de precipitații îl primim în săptămâna 07 – 13 decembrie, dar și în săptămâna 14 – 20 decembrie, pentru ca ultimele două săptămâni ale anului să fie cu precipitații normale (săptămâna 21 – 27 decembrie), respectiv deficit de precipitații în ultima săptămână a lunii.

Continuarea este aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...