vineri, iunie 14, 2024
ACTUALITATE„La semnalul următor va fi ora...” Vă mai amintiți vocea care spunea...

„La semnalul următor va fi ora…” Vă mai amintiți vocea care spunea la telefon cât este ceasul? | VIDEO

Astăzi, când trăim într-o lume a tehnologiei, pare greu de crezut că, în urmă cu 35-40 de ani, exista varianta să dai un telefon pentru a afla cât este ceasul.

Serviciul era oferit de rețeaua națională de telecomunicații, iar vocea care răspundea la telefon era a Georgetei Perlea, crainic TVR.

Într-o înregistrare mai veche, dată publicității de Arhiva TVR, Georgeta Perlea relata că înregistrarea a durat timp de două săptămâni, între 6 și 8 ore în fiecare zi. Crainica Georgeta Perlea confirma că a fost un lucru migălos, fiind nevoită să spună de mii de ori ora exactă, mai exact de 8.641 de ori, însă a făcut acest lucru cu multă pasiune.

Pentru a afla cât este ora exactă, românii sunau pe telefonul fix la numărul 958.

Ulterior, în 1989, a fost inventat  primul robot telefonic cu voce artificială. Acest serviciu de furnizare a orei exacte prin telefon a fost utilizat în perioada 1989-2008, în cadrul reţelei telefonice naționale și era apelabil la numărul 958, respectiv 058.

În prezent, aceste numere nu mai sunt de actualitate, ele nu se mai pot apela, dar probabil nici nu mai există mulți români care să aibă nevoie de acest serviciu de furnizare a orei exacte.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Aș fi putut paria că numărul pentru ora exactă era 058, înainte de 1989, nu 958. Idem, „Poliția” era 055, nu 955 etc.

  Mă înșel ?

  „Ulterior, în 1989, a fost inventat primul robot telefonic cu voce artificială. Acest serviciu de furnizare a orei exacte prin telefon a fost utilizat în perioada 1989-2008, în cadrul reţelei telefonice naționale și era apelabil la numărul 958, respectiv 058.”

  Frază neclară. La ce se referă „respectiv” ? Înainte și după 1989 ? Coroborând cu informația de mai sus, ar rezulta că fusese inițial 958, apoi 058; sigur nu a fost invers ?

  P.S.

  În sfârșit, am găsit o înregistrare românească pe YT care are subtitrare. În … portugheză (și altele, la foc automatizat de IA)! Se pare că traducerea este anapoda bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE