Pe 31 octombrie, unii susțin că sărbătoresc Halloween, ba chiar îndeamnă și copiii să facă acest lucru.
Un scurt documentar, tradus în românește de O Chilie Athonită, face puțină lumină în acest caz.
Transcrierea videoului:
Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la Halloween, ei se gândesc ca la un joc: „Ne dați (tratați) sau vă păcălim (speriem)”, parade, jocuri ca cel de a mușca dintr-un măr care plutește într-o găleată cu apă, și alte activități haioase cu familia. Dar pariez că nu știați povestea adevărată din spatele originii antice a Halloween-ului.
Începuturile
Totul a început cu aproximativ două mii de ani în urmă la vechiul festival celtic cunoscut sub numele de Samhain, sărbătorit pe 1 noiembrie. Cu o noapte înainte de Samhain, oamenii credeau că morții se întorc printre noi ca fantome. Lăsau mâncare și vin în fața ușii pentru a ține la distanță spiritele care bântuiau în jur; de asemenea, purtau măști când ieșeau din casă ca să fie confundați cu fantomele altor oameni. Biserica Romano-Catolică a transformat Festivalul Samhain în „Ziua Tuturor Sfinților” și, din secolul al 8 – lea, în „Ziua Tuturor Sufletelor”. Seara de dinainte, a devenit „Ajunul Tuturor Sufletelor”, care, mai târziu, a luat numele scurtat la Halloween.
Ați auzit de „Trick or treat”, [„Ne dați sau nu ne dați”,] dar ce ziceți despre obiceiuri ca „însuflețirea” sau „deghizarea”? Toate aceste trei tradiții își au originea în Marea Britanie medievală. De Ziua Tuturor Sfinților, pe 2 noiembrie, nevoiașii cerșeau dulciuri, care erau denumite „prăjiturile sufletului”. În schimb, aceștia se rugau pentru rudele decedate ale oamenilor. Acest lucru a fost numit „însuflețirea”, un fel de „pomenirea morților”. În tradiția medievală numită „deghizare”, copiii se îmbrăcau în costume și primeau mâncare, vin, bani și alte daruri, în schimbul cântecelor, poeziilor sau glumelor. În America sec. al 19-lea, imigranții irlandezi și scoțieni au reînviat aceste vechi tradiții. Rezultatul a fost „colindatul” de Halloween.
Afacerea
La început, a fost mult mai mult despre șiretlicuri, glume sau caraghioslâcuri, decât despre recompense. A trebuit să ajungem în anii ’50 când obiceiul a luat forma sa actuală de focalizare pe familie și pe copii. Astăzi, Halloween-ul este o mare afacere, consumatorul american cheltuind pe costume mai mult de 2.5 miliarde pe an. Adăugați și dulciurile și astfel se ajunge ca americanii să cheltuie peste 6 miliarde de dolari în fiecare an, făcând Halloween-ul cea mai mare sărbătoare comercială, după Crăciun. Deci, dacă îndrăgiți trucurile, dulciurile sau doar banalitățile, asta este un pic din istoria Halloween-ului pe care nu o știați.
dracu foloseste diverse trucuri ca sa te prinda in capcana.. dulciuri si jocuri pentru o sarbatoare macabra.
la fel si cu yoga, iti spune ca sunt doar niste exercitii fizice, nu e nimic religios.
Dar de ce nu fac 100 de metanii mari, doar asa, ca exercitiu fizic ?