ACTUALITATE Urmează stația în care ne este rușine de limba română. Mai multe...

Urmează stația în care ne este rușine de limba română. Mai multe stații de pe traseul noului Metrou Drumul Taberei sunt inscripționate fără diacritice

Metroul Drumul Taberei a fost inaugurat marți, la 11 ani de la începutul lucrărilor și cu cinci ani întârziere față de termenul de finalizare.

Magistrala 5 Râul Doamnei – Eroilor 2 este prima construită în București după 1989. Din păcate, însă, bucuria finalizării celui mai mare proiect de infrastructură din țară a fost umbrită de observația că numele unor stații de metrou sunt scrise într-o altă limbă decât română.

Astfel, stația „Râul Doamnei” a fost ortografiată ca „Raul Doamnei”, situație ce a născut deja reacții pe internet. „E Raul Doamnei, coleg cu Raul Gonzales de la Real Madrid” sau e „Răul Doamnei”, s-au întrebat câțiva internauți.

Din păcate, situația este identică și la stațiile „Constantin Brancusi”, „Valea Ialomitei” și „Academia Militara”.

„Este trist că la 30 de ani de la căderea comunismului încă ne este rușine să scriem corect românește, mai ales că nu (mai) poate fi invocată scuza lipsei tehnologiei”, a scris un internaut pe facebook.

Situația amintește de cazurile în care numele sportivilor români erau scrise fără diacritice pe tricourile de joc, stârnind ilaritate.

Alte țări, precum cele nordice sau cele din Balcani, nu se sfiesc să-și afirme unicitatea limbii, ortografiind-o conform propriilor reguli.

Dar când siteul președintelui României se numește „presidency.ro”, ce așteptări mai putem avea?

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Siteul are nevoie de 34.620 de lei...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite