ACTUALITATEUrmează stația în care ne este rușine de limba română. Mai multe...

Urmează stația în care ne este rușine de limba română. Mai multe stații de pe traseul noului Metrou Drumul Taberei sunt inscripționate fără diacritice

Metroul Drumul Taberei a fost inaugurat marți, la 11 ani de la începutul lucrărilor și cu cinci ani întârziere față de termenul de finalizare.

Magistrala 5 Râul Doamnei – Eroilor 2 este prima construită în București după 1989. Din păcate, însă, bucuria finalizării celui mai mare proiect de infrastructură din țară a fost umbrită de observația că numele unor stații de metrou sunt scrise într-o altă limbă decât română.

Astfel, stația „Râul Doamnei” a fost ortografiată ca „Raul Doamnei”, situație ce a născut deja reacții pe internet. „E Raul Doamnei, coleg cu Raul Gonzales de la Real Madrid” sau e „Răul Doamnei”, s-au întrebat câțiva internauți.

Din păcate, situația este identică și la stațiile „Constantin Brancusi”, „Valea Ialomitei” și „Academia Militara”.

„Este trist că la 30 de ani de la căderea comunismului încă ne este rușine să scriem corect românește, mai ales că nu (mai) poate fi invocată scuza lipsei tehnologiei”, a scris un internaut pe facebook.

Situația amintește de cazurile în care numele sportivilor români erau scrise fără diacritice pe tricourile de joc, stârnind ilaritate.

Alte țări, precum cele nordice sau cele din Balcani, nu se sfiesc să-și afirme unicitatea limbii, ortografiind-o conform propriilor reguli.

Dar când siteul președintelui României se numește „presidency.ro”, ce așteptări mai putem avea?

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...