ACTUALITATEPovestea Mariței, fetița împușcată în timp ce ducea apă soldaților români în...

Povestea Mariței, fetița împușcată în timp ce ducea apă soldaților români în timpul bătăliei de la Smârdan

În graba noastră de a ne auto-desconsidera, uităm sau ne facem că uităm de foarte multele exemple de eroism sau jertfelnicie din istoria României.

Un astfel de exemplu este tânara Marița, o fetiță de 15 ani (după alte surse 12 ani), din Timoc, care a dovedit curaj în fața morții pentru a-și ajuta compatrioții.

În timpul Războiului de Independență de la 1877, Marița s-a alăturat trupelor române în bătălia de la Smârdan, ca voluntar, cărora le căra apă și alimente din tranșee.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

La 12 ianuarie 1878, după câteva ore de luptă, Armata Română cucerea Smârdanul (azi Inovo), cu prețul a 286 de soldați și ofițeri.

Printre cei căzuți în bătălie s-a aflat și Marița, împușcată de turci. Alături de ea au căzut atunci alți 37 de adolescenți, dintre care cinci fete, care se oferiseră voluntari pentru cauza Armatei Române.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

In memoria lor a fost ridicat un monument, în 1883, autorul acestuia fiind sculptorul Carol Storck (1854-1926). Intrarea României în Primul Război Mondial, la 27 august 1916 (stil nou), i-a determinat pe bulgari să distrugă, în 1917, locul comemorativ de la Smârdan. Abia în 1931, când relațiile româno-bulgare s-au aflat într-o fază lipsită de încordare, Societatea Culturală Română a refăcut monumentul sculptorului Storck.

În 1905, în memoria Mariței aromânii din Bulgaria au ridicat un monument din bronz, în ronde-bosse, reprezentând o fetiță ce privea spre est (spre liniile inamice), ținând în mâna dreaptă o coroană, iar în cea stângă o galeată cu apă „pentru eroii cărora le e sete”. Soarta monumentului din bronz a fost curmată de prima conflagrație mondială, când bulgarii au dinamitat-o.

Totuși, pe malul celălalt al Dunării, la Calafat, a reapărut statuia dedicată Mariței, fetița noastră eroină. La 10 mai 2001, de Ziua Regelui, a fost dezvelit monumentul din piatră, în ronde-bosse, în care Marița poartă un costum național și ține într-o mână o găleată iar în cealaltă cununa destinată eroilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Soclul, de formă dreptunghiulară și montat pe un postament într-o singură treaptă, se remarcă printr-un basorelief în care este redată o scenă de luptă din Războiul de independență (latura frontală), pe latura dreaptă având fixată o placă din marmură albă cu inscripția: „IN MEMORIAM/ MARIȚA/ FETIȚA VLAHĂ IM-/ PUȘCATĂ DE TURCI/ LA SMÂRDAN ÎN TIMP/ CE DUCEA APĂ SOL-/ DAȚLOR ROMÂNI 1877.

Pe o altă parte scrie „Din inițiativa și prin efortul lui Ion Di La Vidin, Vlah din Tribalia orientală ocupată de Bulgari”, iar pe alta este înscris: „Prin efortul lui Ion Negură, vlah din Tribalia occidentală ocupată de sârbi”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...