OPINIIUn „virus” împrăștiat de guvernanți și de mass-media

Un „virus” împrăștiat de guvernanți și de mass-media

Un alt virus despre care nu se vorbește la știri este depresia: 40 de milioane de oameni suferă în 2022  în Europa de depresie. Iar incidența depresiei a crescut cu 25% în timpul pandemiei.

Din păcate politicienii și mass-media au fost un altfel de virus care a multiplicat fricile, anxietatea, punând presiune suplimentară pe categorii întregi de populație. Oamenii au fost privați de libertatea de mișcare adeseori excesiv, de drepturile lor depline de cetățeni, și-au pierdut joburi sau au fost amendați, pur și simplu nu au mai putut privi spre viitor. În loc de speranță au primit intoleranță socială, în loc de încurajare au fost zilnic identificați ca proscrișii marginalii societății. Abordarea a fost greșită prin dezertarea de la respectul fiecărei persoane, a libertății și integrității.

Epidemiologul român Emilian Popovici spunea într-un interviu că oamenii ce sunt supuși la stres și capătă forme de depresie devin mult mai vulnerabili când avem epidemii precum cea cu virusul SARS-CoV-2. Chiar dacă avem cazuri de depresie pasageră, nu cronică, aceasta modifică funcționalitatea sistemului imunitar iar riscul de contractare a infecției crește, micșorându-se de asemenea șansele de vindecare.

Sănătatea psihică și sistemul imunitar se influențează reciproc iar studiile arată că devenim mai vulnerabili atunci când suntem supuși unui stres cronic. Medicul psihiatru Eduard Motoescu precizează că „depresia erodează foarte tare mecanismele imunitare ale organismului” crescând vulnerabilitatea generală a persoanei.

Poate vom cunoaște odată cât de mult a fost influențată în mod negativ starea sănătății sociale de către atitudinea autorităților, și prin releu, a mass-mediei. Ar merita să cunoaștem aceste adevăruri. Am ieșit din pandemie totodată mai conștienți de limitele presei „libere”, de subordonarea ei directă față de diferiți sufleori. Am văzut care sunt de fapt limitele democrației în abordarea unor partide. Și  nu, nu a fost bine. Acum trebuie să învățăm din trecutul recent astfel încât viitorul în care vor trăi copiii noștri să nu mai suporte asemenea derapaje.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Mda, autorul știe și de „sufleori”, și de „limite” (știe multe, deja!) … dar vorbește de depresia datorată celor 2 ani de CoViD19, lăsând deoparte siguranța izvorâtă din peste 30 de ani de democrație și peste trei săptămâni de război … foarte probabil toate trei nestrăine de Democrație.

    Probabil știe mult mai multe decât spune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate