ACTUALITATEUn român va fi eutanasiat în Spania, după ce o instanță i-a...

Un român va fi eutanasiat în Spania, după ce o instanță i-a aprobat cererea

Un tribunal din Tarragona a decis că românul Marian Eugen Sabău are dreptul de a fi eutanasiat, fiind primul care beneficiază de o lege a „morții demne”, care a intrat în vigoare în urmă cu un an, scrie Ziarul Românesc.

Judecătorii au aprobat cererea avocatului românului Marian Eugen Sabău, fostul angajat al firmei de securitate Securitas, care și-a împușcat mai mulți foști colegi și a fost rănit de polițiști în timpul arestării. Inculpatul ceruse eutanasierea, din moment ce în urma împușcăturii a devenit tetraplegic.

Magistrații au concluzionat, joi, că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor.

Sabău, spun judecătorii, se află în condiții grave de sănătate. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”.

Prezența sa pe banca acuzaților„ar reprezenta o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”, subliniază magistraţii. Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, este acuzat de mai multe infracțiuni de tentativă de omor. El a fost internat din decembrie anul trecut pentru o leziune a măduvei spinării, după ce a fost împușcat de polițiști.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Practic, nu a ajuns în închisoare, pentru că nu a putut părăsi niciodată spitalul. Cazul excepțional al românului pune la grea încercare recenta lege a eutanasiei în Spania.

În rezoluția judecătorilor nu se stabilește nicio dată când românul să primească dreptul de deces. Se amintește însă că nu mai pot fi formulate contestații ordinare.

Și asta pentru că instanța a decis că drepturile la integritate fizică și morală, demnitate și autonomie personală ale acuzatului prevalează asupra intereselor victimelor de a avea un proces.

Eutanasierea lui Marian Eugen Sabău a avut atât avizul medicilor săi, cât și pe cel al comisiei de evaluare formată din avocați, medici și experți în bioetică. Instanța a subliniat că înțelege „disconfortul” și starea de nemulțumire a victimelor.

A reamintit totuși că nu există dreptul la pedeapsă și că dorința lui Marian Eugen Sabău este de a muri cu demnitate. Agent de securitate din Tarragona, Marian Eugen Sabău era pasionat de arme și membru al unui club de tir.

Și-a împușcat foștii colegi și un polițist pe 14 decembrie 2021 după ce firma a decis să-l concedieze din cauza unui conflict de muncă și a „caracterului său dificil”.

La rândul său, bărbatul a susținut că a trăit „un iad” la serviciu și că șefii i-au făcut „viața imposibilă”. El și-a pus o perucă și s-a dus să își facă singur dreptate, cu pistolul în mână.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate