Sri Lanka se află în pragul colapsului, suspendând plata datoriei externe pentru a evita o intrare dură în incapacitate de plată, a declarat marţi guvernatorul Băncii centrale, în condiţiile în care rezervele valutare limitate sunt păstrate pentru importul de produse esenţiale, transmite Reuters, citat de Digi24.
„Am ajuns într-un punct în care plata datoriilor este imposibilă. Cea mai bună măsură pe care o putem lua este să restructurăm datoria şi a evita o intrare dură în incapacitate de plată”, a declarat guvernatorul Băncii centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe.
Guvernatorul P. Nandalal Weerasinghe a subliniat că suspendarea temporară a rambursării datoriei externe este o măsură de bună credinţă, subliniind faptul că ţara nu intrat niciodată în incapacitate de plată, conform Agerpres.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
„Aceasta este doar o măsură temporară până când vom ajunge la un acord cu creditorii şi un program cu FMI”, a spus Weerasinghe, care a fost numit în funcţie în urmă cu o săptămână pe fondul nemulţumirii opiniei publice faţă de criza economică.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
„Trebuie să ne concentrăm pe importurile esenţiale şi să nu trebuiască să ne îngrijorăm despre serviciul datoriei externe”, a apreciat guvernatorul Băncii centrale.
Sri Lanka suferă de pe urma lipsei de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente și se confruntă cu întreruperi de curent zilnice şi o inflaţie record, populația protestând violent.
Armata şi poliţia au fost plasate în stare de alertă maximă, în vreme ce o restricţie de circulaţie de 36 de ore s-a încheiat luni în zori, în ciuda rapoartelor serviciilor de informaţii care avertizau despre noi tulburări.
„Potrivit indiciilor noastre, ne putem aştepta la noi manifestaţii”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al securităţii, reafirmând că armata a fost împuternicită să reţină suspecţii în temeiul stării de urgenţă declarate vineri.
Preşedintele Rajapaksa a impus starea de urgenţă vineri, a doua zi după ce sute de protestatari au încercat să ia cu asalt reşedinţa sa din Colombo, capitala statului insular.
Pe tot parcursul serii de duminică, sute de persoane au manifestat paşnic în mai multe oraşe ale insulei pentru a denunţa gestionarea crizei de către preşedintele Rajapaksa.
Restricţia de circulaţie de duminică a împiedicat organizarea de proteste mai mari datorită blocării reţelelor sociale Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube şi Instagram, denunţată de principala alianţă de opoziţie, Samagi Jana Balawegaya (SJB).
Cenzura reţelelor sociale a fost ridicată mai târziu în cursul zilei după ce Comisia pentru Drepturile Omului a decis că este ilegală. Militanţii au avertizat că luni vor avea loc proteste mai mari în mai multe oraşe cheie pentru a cere demisia preşedintelui Rajapaksa şi a clanului său.
Sri Lanka este țara din care sunt aduși, anual, mii de oameni ca să muncească în România. Conform Hotnews, acest fenomen se petrece din 2012. Aceeași sursă precizează că mulți dintre sri lankezii veniți aici nu vor să se mai întoarcă în țara lor.
Cu doar trei ani înainte să vină în România, sri lankezii au încheiat un sângeros război civil, care a durat 26 de ani.